Net als dat je een ongezonde of gezonde relatie met eten kunt hebben, kun je ook een ongezonde of gezonde relatie met bewegen hebben. Veel mensen die een ongezonde relatie met hun lichaam en gewicht hebben, bewegen/sporten alleen omdat ze dit moeten van zichzelf. Om slanker en/of strakker te worden of om een eetbui te kunnen compenseren. Dit kan problematisch worden als het een verslaving wordt, het plezier in bewegen steeds minder wordt en het ‘moeten’ overheerst.
Deze mensen hebben vaak veel regels over hoe vaak en hoe lang ze moeten trainen. Ze raken in de stress als ze afwijken van hun sportregime, bijvoorbeeld in de vakantie. Of ze willen niet afspreken met familie en vrienden als ze hierdoor niet kunnen sporten.
BEWEGING ALS AFLEIDING
Wanneer mensen obsessief sporten gebruiken als afleiding om niet te hoeven voelen (te vluchten voor hun emoties), kan dit ook een probleem worden. Emoties doorvoelen is namelijk nodig om verder te kunnen en dit voorkomt dat ze worden opgeslagen in je lichaam. Daarbij: emoties zijn er niet voor niets. Ze willen je iets vertellen. Vaak is het belangrijk iets aan de oorzaak van de emotie te doen.
Bewegen kan je emotionele gezondheid wel ondersteunen (dit is iets anders dan vluchten voor je emoties!). Bijvoorbeeld boksen om met boosheid om te gaan en wandelen om te ‘ont-stressen’.
FYSIEKE KLACHTEN
Mensen die obsessief en te veel sporten kunnen last krijgen van fysieke klachten. Denk aan blijvende spierpijn, een verlaagd immuunsysteem, slaapproblemen, blessures of oververmoeidheid. Maar ook sociale en emotionele klachten kunnen ontstaan, zoals isolement of angst of irritatie als iets je sportplannen dwarsboomt.
In deze situaties is het belangrijk om te kijken hoe je op een gezonde manier kunt gaan bewegen, met voldoende rustmomenten tussen de trainingen en zonder strakke beweegregels. Kijk daarbij ook goed hoe je kunt omgaan met angst en onrust, die kunnen ontstaan als je minder rigide met beweging omgaat. Je kunt jezelf in zo’n geval op verschillende manieren geruststellen. Bijvoorbeeld door een ademhalingsoefening of mindfulness oefening te doen. Ook kun je je lijf even flink schudden of knuffelen (en dit kun je ook bij jezelf doen als er niemand is om mee te knuffelen).
HET ONTWIKKELEN VAN EEN GEZONDE RELATIE MET BEWEGEN
Wanneer je uiteindelijk een vorm en ritme vindt waar je mentaal en fysiek blij van wordt, kun je effecten opmerken. Je hebt meer energie, je slaapt beter, hebt minder stress, maakt plezier en hebt een beter humeur. Misschien kun je je beter concentreren, of voel je je sterker en zelfverzekerder. Ook kan beweging veel voordelen voor je fysieke gezondheid opleveren, zonder dat je gewicht hoeft te verliezen. Denk aan minder rugpijn, betere gezondheid van je hart, minder kans op darm- en borstkanker.
Een fit en gezond lichaam is niet afhankelijk van je gewicht of kledingmaat. Wel van gezond gedrag!
10 MINUTEN IS AL GENOEG
Lekker bewegen heeft al effect op ons humeur en het verbeteren van gevoelens van depressie vanaf 10 minuten bewegen. Denk hierbij ook aan een potje voetbal met je kinderen, dansen op je favoriete liedjes en een klein ommetje wandelen.
Beweeg om in verbinding te staan met je lichaam, niet om je lichaam te veranderen. En het is oké om periodes van inactiviteit door te maken. Soms lukt meer bewegen gewoon niet, bijvoorbeeld wanneer je leven in het teken staat van de zorg voor een zieke partner. Wees vooral niet te kritisch voor jezelf!
Gun jij jezelf ook een gezonde relatie met bewegen?
Bron: Blij Dieetvrij