Heb jij last van eetbuien, emotie-eten of een negatief lichaamsbeeld? Wil je emoties, zoals verdriet, boosheid of eenzaamheid niet voelen, en demp je dit met eten? Ben jij een 'eeuwige lijner' en altijd op dieet? Heb je veel gejojood? Sta je vaak op de weegschaal? Bepaalt je gewicht je humeur of wat je mag eten? Wordt het bij elke lijnpoging moeilijker om je doel te bereiken en vol te houden? Raak je zwaar gefrustreerd of word je hier erg verdrietig van? Eet je nooit wat je echt lekker vindt, maar kies je altijd gerechten die de minste calorieën bevatten? Sport je alleen maar om calorieën te verbranden of te compenseren, niet omdat je het leuk vindt? Ben je altijd bezig met hoe je er uit ziet, of je niet te dik lijkt in die kleren en check je jezelf constant in spiegels en etalageruiten? Zorg je vaak heel goed voor anderen, maar minder goed voor jezelf? Schieten momenten van rust en ontspanning er regelmatig bij in? Ben je vaak onrustig of gestresst? Wil je meer tijd en energie voor zaken die écht belangrijk voor je zijn, zoals je gezin, familie, vrienden of hobby's?
Dan is het traject 'Op weg naar een gezonde relatie met eten, je lichaam en jezelf' wellicht iets voor jou!
Hoe wil je dat je leven er over 5 jaar uitziet? Stel je eens voor: je loopt over straat, in comfortabele kleding waarin jij je fijn voelt. Je bent je bewust van de vogels die fluiten, de wind die je wangen streelt en de geuren en kleuren om je heen. Als je langs etalageruiten loopt, zie je een stralende en ontspannen vrouw (of man) die lekker in haar vel zit. Misschien voldoet ze niet aan het 'ideaalplaatje', maar dat maakt niet uit. Ze mag er zijn en is goed zoals ze is. Je hebt afgesproken om te lunchen met een vriendin. Je voelt een prettig hongergevoel en bekijkt de kaart. "Waar heb ik op dit moment zin in?", vraag je je af. Je kiest het gerecht waar je het meest zin in hebt en eet dit heel bewust en met aandacht. Je proeft de smaakexplosies in je mond en geniet er ontzettend van. Als je merkt dat je aangenaam vol zit, stop je met eten. Je hebt een waardevol gesprek met je vriendin en wordt niet afgeleid door gedachten over calorieën of hoe dit gerecht straks te moeten compenseren. Wanneer je moet plassen, loop je naar het toilet, terwijl je nog even nageniet van het gezellige gesprek met je vriendin. Je bent totaal niet bezig met andere gasten en of zij naar jouw billen kijken of in de gaten hebben gehouden hoeveel je eet. Als je later thuis bent, voel je je voldaan, zit je niet propvol en heb je geen last van een schuldgevoel. Hoe fijn zou dit zijn?
...meer energie wilt overhouden voor dingen die echt belangrijk voor je zijn, zoals je gezin, je vrienden en hobby’s.
...je hebt voorgenomen jezelf eindelijk eens op de eerste plaats te zetten.
...meer rust en ontspanning in je leven wil.
...jezelf niet meer wil verstoppen.
...jezelf en je lichaam wil leren accepteren.
...effectiever om wilt leren gaan met je emoties.
...weer wil genieten van uitjes met de kinderen naar het zwembad of het pretpark.
...weer volop wil genieten van etentjes met familie en vrienden, zonder steeds negatieve gedachten te hebben over eten, je gewicht of je lichaam.
...ervoor openstaat om jouw eetgedrag en relatie met eten en je lichaam eens op een andere manier aan te pakken.
Dit traject is voor jou als je...
Intuïtief Eten is een anti-dieet benadering die al in 1995 ontwikkeld is. Met behulp van 10 principes leer je om voor altijd afscheid te nemen van diëten. Intuïtieve eters hebben minder verstoord eetgedrag, zoals restrictief eten, het overslaan van maaltijden en chronisch diëten. Ook ervaren zij minder schuldgevoelens en schaamte over eten. Intuïtief eten heeft niets te maken met voedingsschema’s, discipline of wilskracht - het is erop gericht om de spiraal van op dieet zijn en er weer mee stoppen, en weer beginnen, en weer stoppen, te doorbreken.
Het leuke aan dit principe is dat iedereen geboren is als Intuïtief Eter: denk maar aan een baby die precies weet wanneer hij of zij melk wil. Naarmate we ouder worden, ontwikkelen we regels rondom eten die eigenlijk niet natuurlijk zijn. We leren als kind ons bord leeg te eten, krijgen een toetje als beloning of worden juist 'zonder toetje naar bed' gestuurd. Bepaalde voedingsmiddelen worden bestempeld als 'goed', andere als 'slecht', als beloning of als straf. Daardoor voelen we ons - onbewust - goed, of juist schuldig, als we het eten.
Bovendien is Intuïtief Eten een soort tegenbeweging in een kritische, snelle en veeleisende maatschappij. Je leert stilstaan bij wat je belangrijk vindt. Hoe kun je zorgen voor rust en bewustwording? Intuïtief Eten heeft alleen maar voordelen: het is goed voor je geest, lichaam en ziel.
Bij intuïtief eten gaat het om het herkennen van je eigen, interne signalen, oftewel je intuïtie. Honger, verzadiging en voldoening zijn leidend. Externe signalen, zoals regels of beperkingen, verwerpen we. Jij geeft jezelf de onvoorwaardelijke toestemming om te eten wat je wilt, zonder je er schuldig over te voelen. Je leert vertrouwen op je lichaam, dat het je vertelt wanneer, wat en hoeveel je moet eten, en leert je energieniveau, mentale helderheid en stressniveau herkennen. Tijdens je consulten neem ik je mee in de 10 basisprincipes van Intuïtief Eten:
1: Zet de dieetbril af;
2: Respecteer je hongergevoel;
3: Sluit vriendschap met eten;
4: Stuur de Eetpolitie weg;
5: Voel je verzadiging;
6: Ontdek voldoening;
7: Wees lief voor je emoties;
8: Respecteer je lichaam;
9: Beweging – voel het verschil;
10: Eer je gezondheid (met goede voeding).
De principes van intuïtief eten zijn verwerkt in het traject "Op weg naar een gezonde relatie met eten, je lichaam en jezelf". Ik werk volgens de principes van Health At Every Size (HAES).
Na het traject ervaar je meer rust. Je bent niet meer de hele dag bezig met een dieet, het tellen van calorieën, jezelf wegen, eten afwegen, nadenken over wat gezond en ongezond is, compenseren van eetbuien of veel sporten om calorieën te verbranden. Je hebt geen honger meer en je humeur verbetert. Je krijgt een positiever lichaamsbeeld en draagt kleding waar je je fijn in voelt. Omdat je beter luistert naar je behoeftes, kun je je grenzen beter aangeven en kom je voor jezelf op. Er is letterlijk en figuurlijk meer ruimte en rust, om te doen wat echt belangrijk is voor jou. Je zelfvertrouwen neemt toe, je kwaliteit van leven verbetert en je bent minder vermoeid.
Vanuit mijn jarenlange kennis en ervaring als diëtist, mijn persoonlijke ervaring met burn-out en stress gerelateerde klachten en mijn zoektocht naar een waardevol en ontspannen leven, kan ik jou hierin goed ondersteunen.
Gedragsverandering is niet makkelijk. Je moet gaan omdenken en op een hele andere manier bezig gaan met voeding, je gewicht en je lichaam. Dat vraagt veel van je. Ik weet hoe fijn het is om in zo’n situatie iemand naast je te hebben staan. Toen ik kampte met mijn burn-out vond ik het ook fijn dat ik werd geholpen om beter voor mezelf te zorgen. Het is belangrijk, maar ook leuk om het niet alleen te doen.
Ik ben met alle liefde degene die met je meedenkt, die zich kan inleven in jouw situatie en die zich in jou als persoon kan verplaatsen. Ik doe dat met enthousiasme en humor. Misschien wel op een manier die je niet gewend bent. Ik luister naar je, geef je een steuntje in de rug en neem je bij de hand in je proces. Je leert nieuwe vaardigheden en ontwikkelt een andere kijk op de wereld. Als diëtist, maar ook als ervaringsdeskundige, help ik je om voor jezelf op te leren komen.
Ik ben een coach die met je spart over hoe het gaat, en om dat goed te kunnen doen vind ik het belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij mij. Neem daarom gerust contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking, zodat je kunt bepalen of die klik er is. Ik houd het graag luchtig en gezellig, maar geef je tegelijkertijd ook die liefdevolle schop onder je kont.
Bij een 1-op-1 traject krijg je altijd mijn volledige aandacht. Ik geef adviezen die specifiek voor jou van belang zijn en we gaan samen de diepte in, om er het maximale uit te halen. In groepsverband is het nog weleens zo dat bepaalde personen meer aandacht vragen dan anderen. De kans bestaat dan dat je ondergesneeuwd wordt en dat het geheel hierdoor oppervlakkiger blijft. In plaats daarvan kan ik me helemaal op jou en jouw proces richten.
Omdat er zeker ook voordelen zitten aan groepsbegeleiding bestaat naast je individuele begeleiding ook de optie om je in te schrijven voor groepsbijeenkomsten met thema's die je aanspreken. Zo kom je toch in contact met gelijkgestemden (de herkenning wordt vaak als erg waardevol ervaren) en ervaar je verschillende inzichten over een bepaald thema. Erg nuttig en daarnaast - ook voor mij - erg leuk!
Je piekert vaak over je gewicht en/of kledingmaat;
Je hebt veel diëten geprobeerd en geen enkele werkt op de langere termijn;
Je bent bekend met de term 'jojo'en';
Je kunt wel een steuntje in de rug en een luisterend oor gebruiken.
Je merkt dat eten, wegen en jezelf vergelijken met anderen je leven teveel gaat beheersen;
Je hebt een negatief lichaamsbeeld;
Je wil weer kunnen genieten van eten en drinken;
Je wil van je eetbuien af;
Je wil de strijd rondom eten en je gewicht stoppen;
Je wil de kwaliteit van leven verbeteren.
Als je jezelf hierin herkent kan het zijn dat je baat hebt bij het traject. Boek jouw kennismaking via de onderstaande button en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!
Het traject 'Op weg naar een gezonde relatie met eten, je lichaam en jezelf' is een traject van een half jaar waarbij er 8 contactmomenten zijn (intake van 1,5 uur en vervolgconsulten van 1 uur). Eerst vinden de consulten tweewekelijks plaats, later 1x per maand en weer later 1x per 2 maanden. Deze contactmomenten plannen we samen in op een moment van dinsdag t/m vrijdag tussen 9.00-16.00 uur.
Aanvullende groepsbijeenkomsten
Aanvullend zullen er 1x per maand groepsbijeenkomsten georganiseerd worden op verschillende momenten. Deze bijeenkomsten zijn gratis voor deelnemers aan het traject. Tijdens deze bijeenkomsten gaan we in op specifieke thema's, zoals grenzen aangeven, mindful eten, omgaan met lastige gesprekken en nog veel meer. Ook is er ruimte voor het delen van ervaringen. Dit werd in eerdere groepsbijeenkomsten als erg waardevol ervaren. Per bijeenkomst is er ruimte voor maximaal 7 deelnemers en de inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding. De bijeenkomsten zullen altijd doorgaan, ongeacht het aantal deelnemers (zelfs al is het er maar 1).
Werkboek
Je krijgt het werkboek "Op weg naar een gezonde relatie met eten en jezelf", waarin veel waardevolle achtergrondinformatie en opdrachten staan. Onderwerpen die hierin aan bod komen zijn onder meer (verschillende soorten) honger, (verschillende soorten) eetgedrag, verzadiging, balans (verplichtingen vs. behoeftes, geven vs. nemen, ontspanning vs. inspanning), slaap, gedachten, (omgaan met) emoties, zelfacceptatie, overeetmomenten en eetbuien, hormonen, vermoeidheid, belemmerende overtuigingen en luisteren naar je lichaam.
Zelfstandig aan de slag
Tussen de consulten door is het de bedoeling dat je actief aan de slag gaat. Je krijgt modules toegestuurd met daarin opdrachten in de genoemde thema's, die je thuis maakt. Deze bespreken we in het volgende consult. Door opdrachten te maken krijg je inzicht in je oude patronen, word je je bewust van je valkuilen en ga je nadenken over wat je wil en kan veranderen. Je leert nieuwe vaardigheden, waardoor je tot duurzame gedragsverandering komt.
Planning
We plannen bij aanvang van het traject meteen 8 afspraken in, zodat deze vaststaan en we beiden weten waar we aan toe zijn.
Annuleren of verzetten
Je mag een afspraak verzetten, als je echt niet kunt komen (door bijvoorbeeld ziekte, overlijden van een dierbare of overmacht). Deze afspraak wordt dan op een later moment ingehaald. Verder ga ik er vanuit dat je je afspraken nakomt. Er is in mijn agenda niet veel ruimte voor het verzetten van afspraken, maar belangrijker nog: jouw vooruitgang loopt onnodig vertraging op als een afspraak niet door kan gaan. Annuleer je vaker dan twee keer een afspraak, dan vindt er geen restitutie plaats.
De methodiek die ik in mijn praktijk toepas, is gebaseerd op intuïtief eten. Dit betekent geen dieet vol regels, maar leren om een gezonde relatie op te bouwen met eten. Dit is belangrijk, omdat het principe 'diëten om af te vallen' bij veel mensen niet werkt. Van de mensen die een lijnpoging heeft gedaan, zit 80-95% na 5 jaar weer op hetzelfde gewicht als vóór die tijd (of wegen zelfs meer). Het gevolg? Jojoën, een verstoorde relatie met eten en bovendien een gevecht zonder eind. Bij iedere nieuwe lijnpoging wordt het lastiger om gewicht te verliezen - je streeft iets na wat waarschijnlijk niet haalbaar is. Lijnen gaat in dat geval ten koste van je zelfvertrouwen, je krijgt het idee dat je niet genoeg wilskracht hebt en je komt in een negatieve spiraal terecht. Het doel moet altijd zijn om je lekker te voelen in je vel, en daarbij mogen we het belang van voldoende ontspanning, voldoende slaap en bewegen voor je plezier - oftewel, gezond gedrag in het algemeen - niet negeren.
BEN JIJ KLAAR OM DE
VAN JEZELF TE WORDEN?
1: Gratis kennismakingsgesprek
We maken kort kennis, kijken of er een klik is en bepalen samen of het traject bij jou past.
2: Intake van 1,5 uur
We bespreken je hulpvraag en doelen, nemen het intakeformulier door en vullen de ACT-matrix in. Daarnaast plannen we alle afspraken alvast in.
3: Werkboek "Op weg naar een gezonde relatie met eten en jezelf"
Een nuttig naslagwerk met zinvolle informatie, dat je als leidraad gebruikt tijdens je traject. De modules uit dit werkboek vormen de basis voor de opdrachten waar je zelf mee aan de slag gaat.
4: 7x vervolgconsult van 1 uur
Tijdens iedere bijeenkomst bespreken we de opdrachten, de resultaten en je voortgang. Ook doen we oefeningen en bekijken we waar je tegenaan bent gelopen.
1: Werkboek Intuïtief Eten
€27,95 (t.z.t. via online academy - voordeel: je betaalt geen verzendkosten)
2: Journal Thuiskomen in je lijf
€33 (t.z.t. via online academy - voordeel: je betaalt geen verzendkosten)
3: Groepsbijeenkomsten met specifieke thema's
Eens per maand gratis te volgen naast je individuele traject!
Kijk in het stroomschema hieronder of je in aanmerking komt voor vergoeding vanuit de ketenzorg of je zorgverzekering. Het is mogelijk om in termijnen te betalen.
Omdat dieetadvisering in eerste instantie uit het basispakket vergoed wordt, wordt het verplicht eigen risico aangesproken (dit is niet het geval bij vergoeding vanuit de ketenzorg). Wanneer je het verplicht eigen risico nog niet (volledig) betaald hebt, zul je van de zorgverzekeraar een factuur ontvangen na afloop van het consult bij de diëtist.
De betaling van de eigen bijdrage geschiedt voor aanvang van het traject. Je betaalt bij voorkeur in 1x het totale bedrag.
Het is mogelijk om in 2 of 3 gelijke termijnen te betalen, de 1e keer voor aanvang van het traject, de 2e keer na 1 maand en de evt. 3e keer na 2 maanden. Hiervoor gelden per termijn €15 administratiekosten. Bij betaling in 2 termijnen: €15 administratiekosten en bij betaling in 3 termijnen: €30 administratiekosten.
Kijk in het stroomschema hieronder of je in aanmerking komt voor vergoeding vanuit je zorgverzekering. Het is mogelijk om in termijnen te betalen. Let op: onderstaande geeft een indicatie van je eigen bijdrage en is niet bindend. Fouten voorbehouden.
Neem contact op met Renske om te bespreken of er een mogelijkheid is voor vergoeding.
2: Zit je in de ketenzorg diabetes type 2 of CVRM (CardioVasculair RisicoManagement: o.a. hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol)?
3: Onder welke regio val je?
Neem contact op met Renske om te bespreken of er een mogelijkheid is voor vergoeding.
Neem contact op met Renske om te bespreken of er een mogelijkheid is voor vergoeding.
4: Welke verzekering van Menzis heb je?
4: Welke verzekering van CZ heb je?
Denk je dat het traject 'Op weg naar een gezonde relatie met eten, je lichaam en jezelf' iets voor jou kan zijn? Vul onderstaand formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!
Let op: als je gebruik maakt van het contactformulier stem je automatisch in met de privacyverklaring en algemene voorwaarden.
Op vrije dagen en in vakanties wordt de email niet gelezen en volgt er niet automatisch een afwezigheidsmelding na het invullen van het contactformulier. Bij twijfel: bel of mail even.
Bedankt voor je bericht! Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.