Intuïtief bewegen: Basisprincipe 9 van Intuïtief Eten

Bij intuïtief eten hoort ook intuïtief bewegen. Wat is intuïtief bewegen nou precies?

INTUÏTIEF BEWEGEN IS:

* Kiezen voor een vorm van beweging die jij leuk vindt. Niet kiezen voor een sport omdat een ander zegt dat dit goed voor je is of omdat je hiermee de meeste calorieën verbrandt.

* Beweging zonder prestatiedruk. Je hoeft niet X aantal minuten te bewegen, op een bepaalde intensiteit te bewegen, X keer per week te bewegen, X aantal stappen te zetten etc. 5 Minuten rustig wandelen telt ook. Het gaat erom wat voor jou goed voelt op dat moment.

* In contact staan met je lichaamssignalen: je MOET niets. Stel dat je je hebt voorgenomen om 1,5 uur te gaan sporten, maar je merkt na een half uur dat je uitgeput bent, dan is het prima om het er voor vandaag bij te laten. Je lijf heeft dan rust nodig. Wellicht hou je het een volgende keer, als je wat meer uitgerust bent, wel 1,5 uur vol. En zo niet, dan is dat ook prima.

Diëtistenpraktijk Renske - Intuïtief eten intuïtief bewegen

ZOEKEND NAAR DE JUISTE VORM VAN BEWEGING

Ik ben zelf ook een hele tijd zoekende geweest naar welke vorm van beweging nou bij mij past. Jarenlang heb ik gevolleybald, maar op een gegeven moment merkte ik dat ik het niet fijn vond om op mijn vrije zaterdag zoveel uren kwijt te zijn aan de wedstrijd, terwijl ik thuis ook nog het nodige te doen had. Verder heb ik gezwommen (baantjes trekken en aqua bootcamp) en hardgelopen.

GEEN FITBITS, STAPPENTELLERS OF APPS DIE JE BEWEGING BIJHOUDEN

Tijdens mijn burn-out heb ik voornamelijk gewandeld. Ik heb een hele tijd de Menzis SamenGezond app gebruikt, waarin ik bijhield hoeveel ik bewoog. In eerste instantie kon je dan Hema cadeaubonnen verdienen. Dat werkte motiverend. Later stopte deze actie. Je kon toen alleen punten sparen voor korting op bepaalde producten en dat motiveerde al veel minder.

Ik merkte daarnaast ook dat ik erg onrustig werd van de app. Voor elke paar meter dat ik liep, slingerde ik de app weer aan, zodat ik nog een paar minuten beweging kon scoren en ik makkelijker mijn doel kon halen. Hierdoor was ik erg veel met mijn telefoon bezig. Dan zag ik ook meteen apps of e-mails voorbij komen of checkte ik nog even snel mijn social media.

Het hele idee van werken aan mijn gezondheid, kwam hierdoor toch wel in een ander daglicht te staan. Want: ik bewoog om mijn doelen in de app te halen en niet omdat ik nou graag wilde bewegen op dat moment en ik werd er psychisch erg onrustig van. Dus heb ik uiteindelijk de app van mijn telefoon verwijderd en dit geeft heel veel rust.

Bij intuïtief bewegen adviseren we om geen fitbits, stappentellers etc. te gebruiken, maar te bewegen op gevoel. Niemand kan bepalen waar jouw lijf of dat moment behoefte aan heeft, beweging of rust. De enige die dat kan bepalen, dat ben jij zelf.

Diëtistenpraktijk Renske - Intuïtief eten intuïtief bewegen

FIETSEN

Ik merk dat ik fietsen erg fijn vind. Echter, fietsen met 2 kinderen op de fiets en later Evi achterop en Bram met de Follow Me en zijn eigen fiets erachter, werd me met een gewone fiets te zwaar. Ik zweette me een ongeluk, raakte buiten adem en mijn spieren verzuurden snel. Na enig wikken en wegen ben ik overgestapt op een elektrische moederfiets (waarbij ik uiteindelijk ook de drempel ben overgegaan en een helm heb aangeschaft, omdat mijn kinderen deze ook dragen. Ik vind dat ik het goede voorbeeld moet geven. Inmiddels ben ik hier helemaal aan gewend). Hier heb ik geen moment spijt van gehad. Ik pak nu het liefst de fiets in plaats van de auto en voel me erg fijn als ik met de kinderen (of alleen) door het dorp fiets.

ZUMBA

Verder ben ik gestart met zumba. Dit vind ik een erg leuke sport. Lekkere opzwepende muziek,  onze enthousiaste instructrice Jet, gezellige dames en lekker dansen en springen. Hier kan ik mijn enthousiasme wel in kwijt. Het afgelopen half jaar ben ik niet geweest, omdat ik vond dat ik de 2 uur tijd op vrijdagmorgen niet kon missen en moest werken. Maar ik ben toch weer begonnen, omdat ik meer tijd voor zelfzorg en ontspanning wil inpassen en ik niet alleen maar wil werken. Het was weer als vanouds. Ik kon de pasjes aardig goed bijbenen en vond het heerlijk. Ik werd er heel vrolijk van en heb de hele dag me energiek en fijn gevoeld. Wel heb ik daarna flink spierpijn gehad, maar ja, je kunt niet alles hebben.

Diëtistenpraktijk Renske - Intuïtief eten intuïtief bewegen

HARDLOPEN

Ook ben ik gestart met hardlopen. Dit omdat ik graag in september weer mee wil doen met de KrampRun in Varsseveld. In het verleden heb ik ook 2x mee gedaan en vorig jaar heb ik Evi begeleid op de KidsRun. Die sfeer daar is echt fantastisch. Toen begon het bij mij ook weer te kriebelen. Ik vond hardlopen nooit perse leuk en heb nooit de runners high ervaren, maar besloot er toch voor te gaan en te kijken wat ik er nu van zou vinden.

Ik ben nu 3x geweest en ik moet zeggen: het valt me niet tegen. Op zondagmorgen lekker een stukje buitenaf rennen in de frisse lucht en met 20-30 minuten ben ik ook weer terug. Natuurlijk gaat het niet vanzelf en zal ik echt nog wel flink moeten trainen om de 5 km aan één stuk vol te houden, maar ik vind het zelfs wel lekker. Ook voel ik me goed, lekker in mijn lijf en uit mijn hoofd.

YOGA

Verder heb ik een aantal proeflessen yoga gevolgd, 1x hatha yoga en 2x yin yoga. Bij hatha yoga voel ik me niet fijn. Ik heb erg korte spieren en ben erg stijf. Veel oefeningen lukken me niet, kosten me erg veel energie of doen pijn. In het verleden raakte ik ook vaak gefrustreerd tijdens de hatha yoga les en dat is nog niet veranderd. Yin yoga daarentegen deed me erg goed. Dit was erg fijn en rustgevend. Mogelijk dat ik dit ook af en toe ga volgen in de toekomst (mits het in mijn planning past 😉).

De komende tijd heb ik me voorgenomen om vaker 2 uur ‘vrij’ te nemen op mijn werkdag. Dan wil ik alleen het bos in om lekker te gaan wandelen en even los te komen van de dagelijkse beslommeringen.

Zo heb ik denk ik een fijn ritme gevonden in mijn beweging. Het zorgt ervoor dat ik soepeler word, me beter kan ontspannen, meer in mijn lijf kom en meer uit mijn hoofd en conditioneel vooruit ga. Dit alles is goed voor zowel mijn mentale als lichamelijke gezondheid.

Diëtistenpraktijk Renske - Intuïtief eten intuïtief bewegen

LEREN INTUÏTIEF BEWEGEN

Wat doe jij aan beweging? Beweeg jij voor je plezier of ‘omdat het moet’? Gebruik je sporten alleen om calorieën te verbranden of te compenseren of doe je het voor de ontspanning? Goed om hier eens bij stil te staan.

Ik wens je veel plezier met intuïtief bewegen!

Verstuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Yes! Vanaf nu ontvang je de nieuwsbrief in je mailbox.