De term ‘dik’ toegelicht

Waarom gebruik ik de term ‘dik’ in mijn communicatie en niet ‘overgewicht’ en ‘obesitas’?

Je bent dun of je bent dik. Dat zijn feiten en geen veroordelingen. Echter, door de dieetcultuur heeft de term ‘dik’ een negatieve lading gekregen en ik merk daardoor dat veel mensen moeite hebben met het woord ‘dik’. Dat begrijp ik. Het wordt namelijk vaak in de context gebruikt van gezondheid en uiterlijk, en dan wordt gesteld dat ‘dik zijn’ ongezond en onaantrekkelijk is. Gelukkig zijn er anti-dieetbewegingen, zoals Intuïtief Eten en Body Positivity, waarin dat weerlegd wordt. Maar dat neemt niet weg dat de term ‘dik’ de gemoederen bezig houdt.

En dan het bruggetje naar overgewicht of obesitas. De term ‘dik’ is niet stigmatiserend, en dat zijn de termen overgewicht en obesitas wel. Obesitas betekent vanuit het Latijn ‘volgevreten’ en overgewicht betekent ‘over een bepaald gewicht dat sociaal maatschappelijk acceptabel is’. Datzelfde geldt voor ondergewicht, dat betekent ‘onder een bepaald gewicht dat sociaal maatschappelijk acceptabel is’. 

Als je, net als ik, gewichtsinclusiviteit nastreeft kun je het dus beter hebben over dik en dun, dan over ondergewicht, overgewicht en obesitas.

PODCAST

Wil je hier meer over weten, luister dan podcast 1 van ‘Intuïtief Eten, de podcast’: Zet de dieetbril af! Kom in opstand tegen de dieetcultuur, in gesprek met diëtist en voedingswetenschapper ir. Marijke Berkenpas. Zij licht één en ander toe en bespreekt ook de termen dik, overgewicht en obesitas (bovenstaande tekst is ook op haar verhaal geïnspireerd). 

Verstuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Yes! Vanaf nu ontvang je de nieuwsbrief in je mailbox.