INTUÏTIEF ETEN: Interview met Natasja Hengeveld: “Mijn ervaring met Intuïtief Eten”

Intuïtief Eten is een anti-dieet benadering die ik in mijn diëtistenpraktijk veel gebruik. In dit interview met mijn cliënt Natasja Hengeveld lees je meer over haar ervaring met Intuïtief Eten. Je hoort van Natasja zelf hoe het werkt en waarom Intuïtief Eten zo’n waardevolle methode is.

Natasja Hengeveld is al een tijd cliënt bij Diëtistenpraktijk Renske en heeft inmiddels ruime ervaring met Intuïtief Eten. Omdat we dachten dat het heel waardevol zou zijn als zij haar ervaring met Intuïtief Eten wilde delen, namen we samen dit interview op. Zo kan iedereen zien wat het met je kan doen als je met Intuïtief Eten aan de slag gaat. 

Het interview staat hieronder uitgeschreven, dus lees verder onder het filmpje. 

Kun je iets vertellen over je ervaring met diëten? Wat heb je in het verleden allemaal gedaan? 

Natasja: “Eigenlijk niet zo heel veel. Ik heb een tijdje het Sonja Bakker-dieet gevolgd en dat is destijds absoluut gelukt – in die zin dat ik veel ben afgevallen. Bijna 30 kilo in een jaar tijd. Maar na een poosje, toen ik weer terugging naar ‘gewoon’ eten, kwam het er dubbel en dwars weer aan. Het ‘gewone’ eten zorgde ervoor dat ik weer forser werd.”

Heeft dat te maken gehad met het terugvallen in oude gewoontes of buitensporig veel gaan eten, of denk je dat het meer een lichamelijk iets is geweest? 

“Ik denk allebei wel. Wat je tijdens het Sonja Bakker-dieet niet eet, zoals chips, komt na die tijd toch weer vaker op tafel te staan. Gewoon, omdat het mocht. Tijdens dat dieet mag je alleen voedingsmiddelen eten die in het boek staan, zoals eierkoeken. Maar je lichaam heeft ook zin in andere dingen, dus die eet je na het dieet gewoon weer.”

Dat is die mentale restrictie, zoals we dat noemen bij Intuïtief Eten. Als je jezelf van alles ontzegt, ga je er juist naar verlangen.

“Ja, die ervaring heb ik wel gehad. Verder heb ik ook nog shakes gedaan, wat er ook voor zorgde dat ik in korte tijd veel afviel. Totdat je ermee stopt, toen kwam het er nog sneller aan dan na Sonja Bakker. Echt drama.”

“Diëten hebben mij veel geld, energie en frustratie gekost”

Je bent dus twee keer behoorlijk afgevallen. Hoe reageerden mensen toen op jou?

“Eigenlijk heel verschillend. Sommigen vonden het leuk, anderen gaven opmerkingen als ‘Oh, je kunt het dus wel?’. Dat is echt minder leuk. Je bent een hele poos dikker geweest, en dan krijg je zulke opmerkingen.”

Zulke negatieve opmerkingen lijken me lastig. Het lijkt dan alsof afvallen alleen met wilskracht en discipline te maken heeft. En ik kan me ook voorstellen dat als je complimenten krijgt over hoeveel je bent afgevallen, je het gevoel kan krijgen dat er anders over je gedacht werd toen je nog zwaarder was.

“Juist. Dat klopt. Dat is heel lastig, en dubbel.”

Wat hebben de diëten jou gekost? 

“In geld durf ik het zo niet te zeggen, maar wel heel veel. En daarnaast ook een hoop energie en frustratie. Je hebt het er wel voor over, maar je wordt er niet gelukkiger van. En dat idee had ik van tevoren wel.”

Waar was dat op gebaseerd denk je? 

“Op het ideaalbeeld dat als je slanker bent, dat je dingen veel beter kunt en aankunt. Maar inmiddels weet ik wel beter.”

Wij kennen elkaar nu een tijdje vanuit mijn werk als diëtist. Hoe ben je bij mij terecht gekomen?

“Via mijn praktijkondersteuner. Ik had een te hoge bloeddruk en van de arts in het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik af moest vallen. Zodoende.”

Mijn ervaring met Intuïtief Eten - Diëtistenpraktijk Renske

En weet je nog hoe wij dat in het begin hebben aangepakt samen? 

“We hebben alles nagelezen over wat ik wel en niet mocht eten, qua vetten, zout en suikers. Je hebt het me in het begin niet makkelijk gemaakt, haha. Het was heel lastig, want als je kunt kiezen tussen twee soorten voeding, en in het een zit veel suiker en in het ander veel vet, waar doe je dan goed aan? Je weet dan niet welke van de twee je moet kiezen, en dat is heel lastig. Je raakt dan heel makkelijk gefrustreerd.”

Wij deden toen inderdaad veel moeite om voedingsmiddelen te onderscheiden in ‘goede voedingsmiddelen’ en ‘minder goede voedingsmiddelen’. Dan heb je dus eigenlijk ook voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten. Hoe was dat voor jou, hoe voelde dat? 

“Op dat moment voelde het wel goed, maar het voelde ook als een dilemma. Dat mag ik niet eten, want het staat op het rode lijstje. En als ik het dan toch at, had ik later spijt. Had ik het maar niet gedaan.”

Wat doet dat gevoel van spijt met je als je aan het diëten bent? Trek je dan vervolgens de teugels weer strakker aan, of heb je zoiets van, bekijk het maar? 

“Ja, dat ligt eraan. Je kunt een tijdje de teugels laten vieren en denken: ik heb nu toch al iets gedaan wat niet mocht, het is nu toch al misgegaan, dus dit kan er ook nog wel bij. Maar een paar dagen later ga je er toch weer tegenaan.”

En vervolgens hou je dat niet goed vol. 

“Nee, dan beland je uiteindelijk toch weer in het rode lijstje. Echt touwtrekken.”

Dus we waren rustig met gewichtsverlies bezig, hadden helemaal geen hoge doelen gesteld, maar toch leverde die vorm van diëten jou vooral onrust op. Ondanks dat je onder begeleiding was van een diëtist.

“Klopt. Vooral als ik moest zeggen dat ik iets ‘stiekem’ had gegeten.”

Hoe ging jij om met de weegschaal op dat moment?

“Ik had een weegschaal gekocht, zo’n exemplaar waar ook je vetpercentage en zo op staat, en ik stond er iedere week op. Per week schreef ik op hoeveel ik was afgevallen. Soms was dat fijn, om te zien dat er een kilo af was. Maar als er de week daarna weer een kilo bij was gekomen, dan verloor ik de motivatie wel. Het had echt twee kanten.”

We zijn nog steeds bij elkaar als cliënt en diëtist en inmiddels heb je ervaring met Intuïtief Eten. Ik introduceerde de basisprincipes van de methode Intuïtief Eten bij je, zoals jezelf toestemming geven om te eten wat je wil, je niet focussen op gewichtsverlies maar juist inchecken bij je lichamelijke sensaties zoals honger en verzadiging. Dus een hele andere manier van omgaan met eten, dan je tot dan toe gedaan had. Weet je nog wat je eerste gedachte was, toen ik opperde om te beginnen met Intuïtief Eten?

“Eerlijk gezegd dacht ik, die is gek geworden, haha. Dat kan niet, mijn diëtist die zoiets vertelt. En ik vond dat je makkelijk praten had, want je bent slank, dus dan is theoretisch gezien alles hartstikke makkelijk en mooi.”

Dus je had duidelijk twijfels.

“Niet echt twijfels, maar ik kon niet begrijpen welke kant je ermee op wilde.”

Maar je hebt de methode Intuïtief Eten het voordeel van de twijfel gegeven. 

“Ja, ik begon te lezen in het werkboek Intuïtief Eten, waar we mee werken. En tijdens het lezen van de inleiding zag ik het nog steeds niet.” 

Het is ook wel taaie kost, die inleiding.

“Toch las ik verder en kwam ik op een punt dacht ik je wel gelijk moest geven, dat er misschien toch wel iets in zat. Het principe dat je de dingen mag eten die je wil eten. Dat er geen taboe meer is over de dingen die niet zouden mogen. Het maakt alles makkelijker.”

En wat heeft dat voor effect op je? 

“Als je eenmaal de ervaring met Intuïtief Eten hebt, voelt het allemaal veel rustiger. Ik kan nu voor mijn hele gezin één pan koken, zonder dat ik voor mezelf apart iets moet maken of met aparte, magere producten moet koken. Ik heb geleerd om naar mijn lichaam te luisteren.”

“Mijn ervaring met Intuïtief Eten is dat het me rust geeft”

Misschien denken mensen nu dat je alles eet wat los en vast zit. Dat is vaak waar mensen bang voor zijn als ze starten met Intuïtief Eten.

“Dat dacht ik eerst ook. Je mag alles eten? Dan is vast het hek van de dam. Maar dat gebeurde absoluut niet. Als je leert luisteren naar je lichaam, dan weet je precies wanneer je honger hebt en wanneer je wil eten. Ook leer je stoppen met eten. Wij zijn niet van het weggooien van eten, dus restjes, die at ik altijd op. Maar op een gegeven moment luister je zo goed naar je lichaam, dat je weet dat je genoeg gegeten hebt en dus de restjes niet meer nodig hebt. Dus ze blijven liggen – of manlief eet ze op, haha.”

Was het lastig om te leren stoppen met eten?

“Dat was wel moeilijk. Ik had de overtuiging dat wat ik aan tafel opschepte, dat ik dat moest opeten. Ik had ook vaak het idee dat ik nog honger had, maar nu voelt mijn maag verzadigd aan. Het hongergevoel is er op een gegeven moment gewoon niet meer.”

Heeft dat ook iets te maken met het feit dat je gewoon weer mag eten als je honger krijgt? Bij veel diëten moet je minimaal een paar uur wachten voordat je weer mag eten. 

“Ja absoluut. Dat geeft veel rust.”

En de weegschaal? 

“Die heeft geen functie meer, haha. We staan er niet meer op. Heel soms ben ik wel benieuwd naar mijn gewicht nu, want mijn lichaam voelt anders aan door mijn andere eetgewoontes.”

Intuïtief Eten werkboek - Diëtistenpraktijk Renske

En je vertelde mij dat je anders in het leven staat?

“Ja, ik doe dingen met veel meer plezier. Als je aan het lijnen bent, heb je zo veel dingen die moeten of juist niet mogen. Je moet overal op letten – en dat heb ik nu ik intuïtief eet niet. Als ik aan het eten ben, krijg ik op een gegeven moment een vol gevoel en dan ga ik weer door. Ik heb er geen stress meer van, het voelt allemaal veel relaxter. Een ander voorbeeld: eerder wandelde ik om calorieën te verbranden, maar nu vind ik het ook echt leuk. Je kijkt gewoon overal anders tegenaan en dat maakt het een stukje makkelijker dan een echt dieet.”

Het doel van Intuïtief Eten is niet om een slanke den te worden. Dat zou kunnen gebeuren, maar heel vaak gebeurt dat ook niet. Hoe is het voor jou om dat beeld los te laten en te weten dat je dat niet gaat worden?

“Eerst was dat eigenlijk wel lastig, maar ik heb leren accepteren dat dat niet het belangrijkst is. Het belangrijkst is om goed in je vel te zitten en om daarmee om te leren gaan. Als ik een keer een zomerjurkje aantrok en in de spiegel keek, zag ik mezelf als dik. Totdat jij een keer tegen mij zei, maar Natasja, jij bent supermooi bruin en ik zit hier met mijn witte armen en benen. En dat heeft echt geholpen, na een tijdje ging ik ook zien dat er ook mooie dingen zijn aan mij. Jezelf vergelijken met anderen levert gewoon niks op.”

Zou jij Intuïtief Eten aanraden, aan dikke mensen, of mensen – vaak vrouwen – die twijfelen over hun lichaamsbeeld of een verstoorde relatie hebben met eten en hun lijf? 

“Ja, absoluut. Het geeft jezelf echt een stukje rust. Voor het hele gezin vind ik het bovendien handig. Je hoeft niet meer allerlei verschillende dingen te koken of overal rekening mee te houden. En het is het waard om de energie niet opnieuw in een nieuw dieet te stoppen, omdat je weet dat je vervolgens toch weer aankomt.”

Tot slot: ik organiseer vanaf 2023 de groepsbijeenkomsten Intuïtief Eten en Body Positivity. In een clubje van zo’n vijf mensen bespreken we onder meer Intuïtief Eten, maar ook gewichtsstigma’s, de dieetcultuur en je lichaamsbeeld. Hoe denk je dat het zou zijn om dit soort onderwerpen te bespreken in zo’n groep? 

“Heel goed en fijn. Je ontdekt dan ook van anderen in eenzelfde situatie hoe zij dingen aanpakken. Om dat te bespreken met elkaar, te horen wat hun ervaringen zijn, ook hun ervaring met Intuïtief Eten. Je bent, zeg maar, lotgenoten. En het fijne is dat het zo’n klein clubje is. Gewoon gezellig.”

Dank je Natasja, voor je tijd en openheid! Oh – en wat betreft haar bloeddruk: Natasja geeft aan dat deze, sinds ze met Intuïtief Eten bezig is, heel goed is!

Ben je enthousiast over het principe Intuïtief Eten en ben je benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? In 2023 ben ik gestart met het 1-op-1 traject ‘Op weg naar een gezonde relatie met eten, je lichaam en jezelf’. Op deze pagina vind je hierover alle informatie en kun je direct een vrijblijvende kennismaking aanvragen. Kijk ook op de website van het Centrum voor Intuïtief Eten om meer te lezen over het principe Intuïtief Eten.

Verstuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Yes! Vanaf nu ontvang je de nieuwsbrief in je mailbox.