Keuzes maken op basis van jouw persoonlijke waarden

Vind jij het lastig om bepaalde keuzes te maken op basis van jouw persoonlijke waarden? Of heb jij vaak last van keuzestress? Hier ben je zeker niet de enige in. Veel mensen hebben moeite met het maken van keuzes. Over dingen die spelen op je werk, je relatie of je kinderen.

Misschien staat er van alles op het spel en denk je aan wat er allemaal mis kan gaan. Of misschien maak je je al zorgen om kleine dingen. Hoe dan ook, keuzestress kan erg lastig zijn. Gelukkig kun je er ook wat aan doen. In deze blog leer je hoe jij erachter komt wat jouw persoonlijke waarden zijn. Zo leer jij keuzes te maken die bij jou passen. Daarbij deel ik mijn persoonlijke ervaring.

DE KEUZES DIE JE MAAKT IN JE LEVEN WEERSPIEGELEN ONZE WAARDEN EN WIE WE ZIJN

De keuzes die we in het leven maken, zeggen vaak meer over onszelf dan woorden ooit kunnen uitdrukken. Ze weerspiegelen onze waarden, onze prioriteiten en uiteindelijk wie we werkelijk zijn. In mijn vorige blog kun je ook lezen wat je kunt doen als je bang bent om fouten te maken. Ik zelf kan soms ook moeite hebben met het maken van keuzes. Gelukkig weet ik wat mijn waarden zijn en kan ik op basis van mijn persoonlijke waarden de juiste keuzes maken. Met de inzichten die je krijgt van deze blog, gaat dit jou ook lukken!

WAT ZIJN WAARDEN EN HOE HELPEN ZE JOU OM KEUZES TE MAKEN?

In de meest ideale situatie is een keuze die we maken, een reflectie van wat we belangrijk vinden in ons leven, onze persoonlijke waarden. Het kennen van deze waarden kan je helpen beter te navigeren in de vele keuzes die het leven biedt. Het kan dus helpen om duidelijkheid te krijgen over wat je echt belangrijk vindt in je leven en kan als gids dienen bij het nemen van belangrijke levensbeslissingen. Dit maakt het zo belangrijk om te weten wat jouw waarden zijn. Zo voorkom je dat je keuzes enkel gebaseerd zijn op meningen van anderen, oude overtuigingen en angsten. Mijn ervaring over leven volgens je waarden: kies ik voor mijn uiterlijk of mijn gezondheid?

Onlangs stond ik voor een dilemma: moest ik investeren in een beugel om mijn scheve tanden te corrigeren of prioriteit geven aan mijn gezondheid en welzijn? Jarenlang had ik me geërgerd aan mijn scheve ondertand. Na een succesvolle behandeling met een beugel in mijn kinderjaren, keerde de ‘scheefheid’ langzaam terug. Een beoordeling van de tandarts wees uit dat een nieuwe beugel een optie was, maar onder andere financiële uitdagingen stonden dit in de weg.

Echter, toen ik de financiële middelen er wel voor had en ik overwoog om weer voor een beugel te gaan, werden mijn vermoeidheidsklachten erger. Ondanks pogingen om goed voor mezelf te zorgen door middel van yoga, ademcoaching en meer, had ik nog steeds te maken met vermoeidheid. Een kostbaar traject bij Revital fysiotherapie bood wellicht de oplossing.

Dus moest ik kiezen: ga ik voor een mooier uiterlijk of voor mijn gezondheid? Met mijn waarde ‘goede zelfzorg toepassen’ in gedachten, koos ik voor het laatste. Nu train ik bij Revital en sport ik tweemaal per week, terwijl de beugel even moet wachten. Voor mij gaat gezondheid en energie nu voor.

VOORBEELDEN VAN MIJN PERSOONLIJKE WAARDEN

Ter inspiratie vind je hieronder enkele van mijn kernwaarden:

  • In verbinding staan met anderen;
  • Liefdevol en zorgzaam zijn;
  • Plezier en humor;
  • Goede zelfzorg toepassen;
  • Vertrouwen: betrouwbaar, loyaal, trouw en oprecht zijn;
  • Persoonlijke ontwikkeling en groei;
  • Eerlijkheid en rechtvaardigheid.

Er bestaat ook een waardentest om erachter te komen welke waarden het meest belangrijk zijn. Je kunt beginnen met je focussen op de vijf belangrijkste waarden bij het maken van keuzes.

Diëtistenpraktijk Renske - Keuzes maken op basis van jouw persoonlijke waarden

Wat zijn jouw waarden? Hoe hebben ze je geholpen in het maken van belangrijke keuzes in je leven? Deel je ervaringen en gedachten. Ik hoor graag van je!

Verstuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Yes! Vanaf nu ontvang je de nieuwsbrief in je mailbox.