Dit is een veelvoorkomend misverstand rondom intuïtief eten. Mensen denken dat ze niet meer kunnen stoppen met het eten van hun favoriete voedingsmiddel (zoals chocolade en chips) wanneer ze zichzelf toestaan dit te eten.
Echter, juist het opleggen van beperkingen, zorgt voor eetbuien en ongecontroleerd eten van de ‘verboden voedingsmiddelen’. Want wanneer je iets niet mag van jezelf, ga je er juist veel meer naar verlangen.
Als je start met intuïtief eten, kan het best zijn dat je in het begin vaak en veel gaat eten van de voedingsmiddelen die je jezelf jarenlang hebt ontzegd. Dit is logisch, want ‘nu mag het’! Na verloop van tijd neemt deze zucht echter af, mede door het gewenningseffect. Iedere dag een reep chocolade of een zak chips, gaat ook een keer vervelen.
Plus: bij intuïtief eten is het ook belangrijk te leren luisteren naar je lichaamssignalen. Onder andere van honger en verzadiging, maar ook hoe je reageert op bepaalde voedingsmiddelen. Als je bijvoorbeeld alleen maar suiker- en/of vetrijke voedingsmiddelen zou eten en nauwelijks volkorenproducten, groenten en fruit, zal je je waarschijnlijk minder goed voelen dan wanneer de balans tussen deze producten anders is.
De enige manier om te ervaren dat het zo werkt, is het gaan uitproberen. Haal de producten in huis die je erg lekker vindt, maar die je nooit mocht eten van jezelf. Eet deze voedingsmiddelen heel bewust, zonder afleiding, op een moment dat je geen honger ervaart. Observeer bij jezelf wat het voedingsmiddel met je doet. Vind je het echt zo lekker als je dacht of misschien wel niet? Zo ja, zorg er dan voor dat dit product altijd in huis is, zodat je het kunt nemen wanneer je er zin in hebt.
Geniet ervan!