Aansluitend op mijn blog van afgelopen vrijdag 28 april, hierbij een tweede casus die ik graag wil delen. Intuïtief eten en ACT spelen hierbij een grote rol! De casus gaat om een dame (dertiger), die zelf contact met me had opgenomen voor advies in verband met een verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte.
DE CASUS
Al bij de intake kwam naar voren dat ze een negatief lichaamsbeeld had en een verstoorde relatie met eten, haar lichaam en haar gewicht. Ze heeft een gezin met jonge kinderen, slaapt vaak onvoldoende en heeft (of neemt) nooit tijd voor zichzelf. Op vrije momenten is ze altijd in de weer met het huishouden etc.
Ze is bekend met psychische klachten en stress, zowel op persoonlijk vlak (lat heel hoog leggen, faalangst, van zichzelf ontzettend veel moeten) als werkgerelateerd. Daarnaast is ze totaal niet gewend haar emoties toe te laten en te tonen. Dit heeft tot gevolg dat de emmer wel eens overloopt en ze harder uit de hoek komt dan ze wil.
Ze is daarnaast gewend om weinig basisvoedingsmiddelen te eten. Ze eet vaak geen drie maaltijden per dag (heeft ook niet altijd de puf om te koken) en eet vaak gedachteloos ruime hoeveelheden snoep op het werk tussen haar werkzaamheden door. Ook gebruikt ze thuis vaak suikerrijke voedingsmiddelen en chips.
Nu ik het zo opschrijf denk ik dat deze casus heel herkenbaar is voor veel mensen…
HOE INTUÏTIEF ETEN EN ACT KONDEN HELPEN
Wat zijn we gaan doen?
Omdat ze tegen een burn-out aan zat hebben we eerst gesproken over hoe zo snel mogelijk de druk van de ketel kon. Dit kon onder meer door in gesprek te gaan met haar man en haar werkgever. Indien nodig kon ook psychische hulp worden ingeschakeld.
In het tweede consult hebben we gesproken over rustig en mindful eten. Enkele voorbeelden hiervan zijn goed kauwen en inchecken bij je lijf voor signaleren honger- en verzadigingsgevoelens. Goede tips zijn daarnaast om het eten met de kinderen te beschrijven (wat zie ik? wat ruik ik? wat proef ik?), en ademhalingsoefeningen te doen bij onrust.
In het derde consult hebben we het over grenzen aangeven en nee zeggen gehad. Ook heb ik toen de dieetcultuur en intuïtief eten toegelicht.
In het vierde consult hebben we samen een ACT-matrix ingevuld. Tijdens dit consult gaf ze aan: “Ik heb in het verleden meerdere psychologen gehad, het is ook net alsof ik hier bij de psycholoog zit, maar ik voel me heel prettig bij jou. Dit geeft inzicht. Ik móet nu wel beter voor mezelf zorgen, omdat ik voel dat ik op weg ben naar een burn-out.” Daarna heeft ze iedere dag heen- en weg bewegingen genoteerd.
In het vijfde consult hebben we een defusie-oefening gedaan, om haar kritische gedachten van een afstandje te gaan bekijken. Ook hebben we afspraken gemaakt om een dag ‘niets doen’ op zondag in te lassen.
In het zesde consult hebben we nogmaals een ACT-matrix ingevuld en een begin gemaakt met het invullen van de bulls eye/de roos.
DE RESULTATEN TOT DUSVER
In het zevende consult vertelde ze dat het, na een flinke dip, nu veel beter met haar gaat.
Het gaat goed, ze is meer ontspannen en heeft zelfs een sollicitatiebrief verstuurd. Ze eet meer voedzame voedingsmiddelen, zegt beter nee, geeft beter haar grenzen aan, maakt bewuste keuzes in wat ze eet en drinkt en luistert beter naar haar lichaamssignalen.
Ze mag alles van zichzelf eten, maar voelt die behoefte veel minder. De weegschaal ontwijkt ze. Ze maakt zich veel minder zorgen om haar gewicht of lichaamsbeeld en heeft plannen gemaakt om meer tijd voor zichzelf in te gaan plannen. Kortom, ze is minder aan het overleven en meer aan het leven.
Elke keer is het weer fantastisch om dit soort transformaties van dichtbij mee te maken :).
Ze geeft aan veel baat te hebben bij onze consulten en blijft voorlopig in behandeling.
WAAROM IK DENK DAT INTUÏTIEF ETEN EN ACT HEBBEN GEHOLPEN
Ik ben ervan overtuigd dat haar bloeddruk, en wellicht ook haar cholesterolwaarden, zullen verbeteren nu ze beter in haar vel zit, bewustere keuzes maakt ten aanzien van eten en drinken en niet meer gefocust is op het veranderen van haar lichaam en afvallen. Zo kan het ook! Deze manier is mijns inziens vele malen meer ontspannen en gericht op duurzame gedragsverandering, dan de ‘quick fix’ van een dieet met alleen maar beperkingen.