Vrijwilligerswerk, doe jij het ook?

Vandaag is het Koningsdag en begin ik met mijn nieuwe vrijwilligerswerk: als lid van de Hofshuus/Koningsdagcommisie van de Algemene Oranjevereniging Varsseveld! We organiseren de kinderspelletjes, schminken, kindervoorstelling, springkussens etc. in het centrum van Varsseveld. Het wordt een fantastische dag voor jong en oud! Ik vind het heel leuk dat ik hier mijn steentje aan mag bijdragen.

Een vriendin maakte vorige week deze foto voor haar opdracht over prosociaal gedrag van haar studie Toegepaste Psychologie. Uit onderzoek blijkt dat dorpsbewoners meer prosociaal gedrag ten dienste van de gemeenschap vertonen dan stadsbewoners. Dit heeft te maken met meer gehecht zijn aan de gemeenschap, meer onderling afhankelijk zijn van de buren en meer aandacht hebben voor hun reputatie in de gemeenschap. Ze zocht voorbeelden van dorpsbewoners die prosociaal gedrag vertonen en dacht hierbij aan mij. Een hele eer!

Diëtistenpraktijk Renske - Vrijwilligerswerk

MIJN ERVARING MET VRIJWILLIGERSWERK

Ik werd aan het denken gezet en bedacht me dat ik inderdaad al veel vrijwilligerswerk heb gedaan, naast mijn studie en mijn werk als diëtist. In mijn tienerjaren begon ik als vrijwilligster bij de kinderspelletjes bij het Hofshuus tijdens de kermis. Ook plakte ik bloemen bij de optochtwagen van de Vrouwen van Nu, waar mijn moeder heel actief was (toen nog Plattelandsvrouwen). Daarna was ik lid van de jeugdcommissie van VCV (volleybalvereniging), waarbij ik ook mee ging op kamp. En weer daarna zat ik in twee verschillende buurtverenigingen. We organiseerden onder meer het buurtfeest en voorjaarsactiviteiten, deden mee aan de landelijke opschoondag etc.

Vlak voordat Bram geboren werd deed ik nog vrijwilligerswerk bij De Bettekamp (woonzorgcentrum in Varsseveld). Ook heb ik verschillende collectes gelopen, voor het Diabetesfonds en de Hartstichting. En nu dus weer bij het AOV. Een prachtige vereniging met veel saamhorigheid en een groot gemeenschapsgevoel!

In mijn familie- en vriendenkring wordt er ook veel aan vrijwilligerswerk gedaan. Van mantelzorgtaken en besturen in buurtverenigingen tot kerkpaden aanharken, ouderraden van scholen, besturen van volleybal- en zwemverenigingen, wagenbouw voor de optocht van de kermis (De Meeander en Vrouwen van Nu), ouderen ophalen voor de kerkdienst, ouderen bezoeken namens de kerk en de Zonnebloem, klusteam van de voetbalclub, kaartavonden voor ouderen in het buurtschapshuis, bestuur van het koor etc.

Super trots maakt me dat!

DOE JIJ OOK AAN VRIJWILLIGERSWERK?

En jij, draag jij ook je steentje bij?

Mocht je de mogelijkheid hebben (qua tijd, energie etc.), kijk dan eens wat je leuk vindt. Met vrijwilligerswerk kun jij de wereld een stukje mooier maken met jouw bijdrage!

Uit ervaring weet ik dat het veel voldoening geeft en dat je er veel waardering voor terug krijgt. En dat is stiekem ook best fijn ;).

TERUG NAAR ALLE BERICHTEN

HOMEPAGE – PRAKTIJK RENSKE

GERELATEERDE ARTIKELEN