ACT

DIËTETIEK MET EEN FLINKE toef PSYCHOLOGIE

ACT staat voor Acceptance & Commitment Therapy. Dit is een stroming binnen de psychologie, waar ik bij Diëtistenpraktijk Renske mee werk. Met ACT leer je vaardigheden om het leven op de automatische piloot te doorbreken, zodat je bewuster gaat leven. Je leert om keuzes te maken en doelen te stellen, die je dichterbij brengen bij wat je echt belangrijk vindt. En je leert vaardigheden die je kunt inzetten om beter om te gaan en open te staan voor ongemak.  

Wat houdt ACT in?

Alles over Vaardigheden en gedrag

Eetgedrag veranderen is erg moeilijk. We doen graag dingen op een bepaalde manier, zoals we ze gewend zijn. Op de automatische piloot - en dat voelt comfortabel. Een advies volgen vraagt je om hiervan af te stappen, en dat is voor ons mensen extreem moeilijk. En als het ons lukt om ons gedrag te veranderen omdat we ‘een stok achter de deur hebben’, dan houden we het zeker niet altijd vol. En wat gebeurt er als de spreekwoordelijke ‘stok’ is verdwenen? We vallen terug en doen hetzelfde als voorheen...

Dit alles geldt ook als het gaat om eten. 

Met ACT ga jij vaardigheden leren waardoor je minder op de automatische piloot gaat leven. Je leert stil te staan, en te kiezen op basis van wat jij persoonlijk belangrijk vindt. Waarom wil je een gezondere relatie met eten, je lichaam of je gewicht ontwikkelen? Waarom vind je het belangrijk om je bloedglucosewaarden of bloeddruk te verbeteren? Waarom vind je het belangrijk om aan te sterken? 

Anderzijds wordt er gekeken naar je gedragspatronen, en leer je vaardigheden om wellicht andere keuzes te maken en daadwerkelijk te komen tot duurzame gedragsverandering - en daarmee verandering in je voedingspatroon. 

Hoe kan ik helpen?

Voor een duurzaam resultaat

Bij Diëtistenpraktijk Renske werk ik met ACT omdat ik de afgelopen jaren heb gemerkt dat cliënten niet komen tot duurzame gedragsverandering wanneer ze alleen adviezen ontvangen, ook niet als we uitgebreid stil staan bij hun motivatie. Dit heeft onder andere te maken met het leven op de automatische piloot en het op een bepaalde manier reageren op ongemak. 

Tijdens onze gesprekken staan we daarom stil bij hoe je omgaat met negatieve gedachten en emoties. Vervelende gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat we ons rot voelen, waardoor het moeilijk wordt om te kiezen voor wat we belangrijk vinden. Hierdoor vallen we weer terug in onze automatische piloot, dus oud gedrag.

Je leert met ACT om op een andere manier om te gaan met moeilijke gedachten of regels die je voor jezelf hanteert. Dat gebeurt niet door je vervelende gedachten te bestrijden met positieve gedachten. Je kunt namelijk nog zo hard proberen om te relativeren of jezelf te overtuigen dat je positief moet blijven of dat anderen het veel zwaarder hebben, maar wetenschappelijk onderzoek laat zien dat dat op de langere termijn zeker niet altijd werkt! En waarschijnlijk heb je zelf die ervaring ook wel. Met ACT leer je te accepteren wat je niet kunt veranderen. Je leert om problemen en moeilijkheden te erkennen voor wat ze zijn zonder dat je er steeds tegen blijft ‘vechten’.

Relevante scholingen

2022 Acceptance and Commitment Therapy (ACT en Leefstijl)

Wat is een ACT-matrix?

De ACT-matrix (zie hiernaast) is een super handig hulpmiddel waarmee ik voor jou als cliënt veel in kaart kan brengen. Uit een uitgebreide lijst met waarden kies je maximaal 10 waarden die het meest belangrijk voor je zijn. Deze vullen we rechtsonder in de matrix in. Vervolgens vullen we samen rechtsboven gedragingen in, die je dichterbij je persoonlijke waarden brengt, de persoon die je wil zijn. Dit noemen we heen-bewegingen. Dan bekijken we welk ongemak je ervaart, bijvoorbeeld negatieve gedachten, pijnklachten, of gevoelens. Deze worden links onderin beschreven. Tot slot bekijken we welk gedrag een slecht gevoel of ongemak kan verhelpen. Vervolgens hebben we het hier uitgebreid over en van hieruit kan je bewuste keuzes gaan maken voor gedrag dat je verder brengt bij wie je wil zijn.

Lees meer over de act-matrix

Ik geloof in een persoonlijke aanpak, waarbij verbinding het sleutelwoord is. Ik streef ernaar je goed te leren kennen, goed te luisteren, laagdrempelig te zijn en praktische adviezen te geven. Verder ontbreekt een flinke dosis enthousiasme en een vleugje humor niet. Ik ga voor een goede samenwerking, met jou en met je zorgverleners en mantelzorger(s), waarbij jouw wensen en behoeften centraal staan. 

Mijn persoonlijke waarden:
- In verbinding staan met anderen;
- Liefdevol en zorgzaam zijn;
- Plezier en humor;
- Goede zelfzorg toepassen;
- Vertrouwen: betrouwbaar, loyaal, trouw en oprecht zijn;
- Persoonlijke ontwikkeling en groei;
- Eerlijkheid en rechtvaardigheid.

Mijn visie

Waarom kies je voor mij?

Contactgegevens

Neem contact op

Heb je vragen of ben je benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? Vul het contactformulier in, bel of stuur een e-mail, en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Aaltenseweg 12, 7051 CM Varsseveld
06 - 434 640 00 (ook bereikbaar op WhatsApp)
info@dietistenpraktijkrenske.nl
Werkdagen: dinsdag t/m vrijdag, 9.00-12.00 en 13.00-16.00 uur

Bekijk de veelgestelde vragen

Contactformulier

Volg mij ook op social media:

Let op: Diëtistenpraktijk Renske richt zich op volwassenen en ouderen. Kinderen verwijs ik graag door naar een kinderdiëtist. Overige doelgroepen die ik graag doorverwijs naar een (gespecialiseerde) collega-diëtist zijn mensen met een allergie of intolerantie, mensen met het prikkelbare darmsyndroom die het FODMAP-beperkte dieet willen volgen of mensen die zich willen focussen op natuurvoeding, orthomoleculaire voeding of sportvoeding.

Deze mensen verwijs ik graag door: via deze link vind je een PDF met contactgegevens van gespecialiseerde collega-diëtisten uit de regio. 

Verstuur

Let op: als je gebruik maakt van het contactformulier stem je automatisch in met de privacyverklaring en algemene voorwaarden.

Op vrije dagen en in vakanties wordt de email niet gelezen en volgt er niet automatisch een afwezigheidsmelding na het invullen van het contactformulier. Bij twijfel: bel of mail even.

Bedankt voor je bericht! Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Verstuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Yes! Vanaf nu ontvang je de nieuwsbrief in je mailbox.