LICHAAMSBEELD: Soms heb ik gewoon even wat bevestiging nodig

Op vrijdag 10 februari plaatste ik een heel persoonlijke blog op Facebook, Instagram en mijn website over mijn persoonlijke lichaamsbeeld beleving en issues. Ik merkte dat ik veel last had van ongemak en dat de zenuwen door mijn lijf gierden: wat vinden andere mensen ervan, stoot ik niemand voor het hoofd, vertel ik niet teveel, komt de boodschap wel over…?

Mijn ‘verstand’ Truus (ACT) kan dan zo met me aan de haal gaan. Wat heel mooi was om te merken, is dat ik ondanks dat ik enigszins in mijn piekermodus verviel, toch kon doen wat voor mij belangrijk was en dat was onder andere met aandacht mijn kinderen naar bed brengen, een oefening doen om te aarden en mezelf een vlinderknuffel geven.

REACTIES

Dat was toch niet helemaal voldoende en ik heb een paar cliënten, kennissen en professionals mijn blog over de issues met mijn lichaamsbeeld laten lezen. Even horen wat zij ervan vonden. Ik kreeg de volgende reacties, die me heel erg goed deden. Toch een bevestiging dat ik op de goede weg ben, en zo’n bevestiging kan zo fijn zijn.

• “Jaa, het is een heel mooi, eerlijk en persoonlijk verhaal geworden – en ik denk ook heel herkenbaar voor iedereen! Heel goed om je bewust te zijn van ‘onschuldige’ opmerkingen die toch veel kunnen doen met mensen en hun lichaamsbeeld.”

• “Knap hoor Renske, jouw verhaal! Super dapper! En sommigen lezen zoals zij het zien. En sommigen zullen ook de boodschap niet snappen. Dat is altijd lastig… Maar respect voor het delen…”

• “Ik heb het stuk gelezen. Ik denk dat we ons hier allemaal wel enigszins in herkennen. Natuurlijk zouden we willen dat zulke opmerkingen niet meer gemaakt worden. Maar hoewel ik het er mee eens ben, verwacht ik niet dat we ooit in een dergelijke wereld zullen leven. Maar als we nu eens bij onszelf beginnen, zijn we al een heel eind op de goede weg.”

• “Prachtig geschreven en zoooo herkenbaar.”

• “Goed dat je je kwetsbaar durft op te stellen. Dit is wat jou Renske maakt, en waarmee jij zoveel anderen kunt helpen. Laatst had ik het erover met enkele vrouwen. Door de historie heen zijn vrouwen ook heel kritisch en gemeen geweest tegen elkaar. Uiteindelijk hebben we elkaar mee naar beneden gehaald. Hoeveel mooier en krachtiger is het om er voor elkaar te zijn en juist dit soort kwetsbare stukken ook te delen.”

• “Wat een mooi open artikel heb je geschreven. Het is ook zo dat we allemaal ons eigen lichaamsverhaal hebben. En die ervaringen, groot of klein, die ons met vlagen kunnen laten twijfelen over ons lijf. Dat staat even los van de privileges die sommigen meer hebben dan anderen. Wat ik heel mooi vind Renske, is dat je gewoon jezelf bent op social media. Je praat over wat je doet en over jouw klanten. Dat geeft een goed beeld van wie je bent en hoe benaderbaar je bent voor nieuwe klanten! Gewoon lekker jezelf blijven.”

• “Wat goed dat je dit deelt Renske! Ik heb je filmpje en post bekeken en het klopt: een oordeel is snel geveld. Doordat ik (deels erfelijk en deels doordat ik nu minder kan bewegen) stevig/dik ben, is elk bezoek aan mensen die ik lang niet gezien heb een drempel. Altijd bang voor opmerkingen. Dus helaas heel herkenbaar. Hoop dat ik ooit anders naar mezelf kan kijken en daar helpen dit soort berichten zeker bij. Dank je!”

TERUG NAAR ALLE BERICHTEN

HOMEPAGE – PRAKTIJK RENSKE

GERELATEERDE ARTIKELEN