Mondhygiënisten en diëtisten | Waardevolle bijeenkomst Dental Clinics Doetinchem

Vandaag heb ik een bijeenkomst van mondhygiënisten en diëtisten bijgewoond bij Dental Clinics in Doetinchem, georganiseerd door Lieneke Steverink-Jorna, mondhygiënist. Het was een leuke en zinvolle bijeenkomst!

Eerst werd er een en ander uitgelegd over recessie, gevoelig tandvlees en tandvleesontsteking, en wat speciale tandpasta hierin kan betekenen. Daarna kreeg elke tafel met mondhygiënisten een diëtist aan tafel en bespraken we casuïstiek.

WAARDEVOLLE KENNISOVERDRACHT VAN MONDHYGIËNISTEN EN DIËTISTEN

Onderwerpen die besproken zijn, waren onder andere:

  • Niet goed in te stellen diabeten hebben regelmatig een tandvleesontsteking, waarvoor de mondhygiënist ingeschakeld moet worden.
  • Er is een relatie tussen mondgezondheid en diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
  • Wanneer mensen een droge mond hebben, bijvoorbeeld door pufjes of veel medicatie, zijn er vaak problemen met de mondgezondheid en voeding.
  • Mondgezondheid bij kwetsbare ouderen is een groot probleem. Omdat veel ouderen niet meer bij de tandarts komen, zijn ze daar niet in beeld en volgt er geen verwijzing naar de mondhygiënist. Met als gevolg dat veel ouderen vaak jaren geen controle ten aanzien van de mondgezondheid zijn. Wanneer ze opgenomen worden in een verpleeghuis zijn er vaak al grote problemen. Daarbij komt dat adviezen van de mondhygiënist of tandarts door de zorg ook niet altijd adequaat opgevolgd (kunnen) worden door tijdgebrek en veel verschillende zorgverleners.
  • Wanneer de mondgezondheid verwaarloosd wordt, gaan mensen vaak erg uit de mond ruiken. Dit kan een sociaal isolement tot gevolg hebben. Of een gevoel van afwijzing als (klein)kinderen of partner niet meer wil knuffelen.

Tot slot kwam aan bod: ga je als mondhygiënist cliënten met ‘overgewicht’ aanspreken op hun gewicht? Lieke, Nienke en ik waren allen van mening dat dit geen goed idee is, gezien het heersende gewichtsstigma. Wel gaven we aan dat het goed is om aan te geven welke voedingsgewoonten nadelig kunnen zijn in het kader van mondgezondheid. Maar dit is een onderwerp dat bij elke cliënt met elk postuur aan de orde kan/moet komen.

Nu met een positief gevoel huiswaarts en eens kijken of ik een gesprek met een mondhygiënist in Varsseveld kan plannen ;).

Diëtistenpraktijk Renske - Mondhygiënist en diëtist

TERUG NAAR ALLE BERICHTEN

HOMEPAGE – DIËTISTENPRAKTIJK RENSKE

GERELATEERDE ARTIKELEN