Mijn ervaring met stilteretraite – De Wieze Oele bij The Place To Be in de Slangenburg

Op donderdag 11 mei ben ik een dag op stilteretraite geweest. Benieuwd naar mijn ervaring met stilteretraite? Hierbij een terugblik op deze bijzondere dag!

De afgelopen maanden heb ik veel onderzoek gedaan naar diensten die bij kunnen dragen aan zelfzorg en ontspanning. Voor mezelf en voor mijn bedrijf. In mijn begeleiding is er namelijk veel aandacht voor zelfzorg en ontspanning. Ik vind dat ik daar zelf dan ook in bedreven moet zijn (practice what you preach) en dat ik weet waar ik over praat. Vandaar dat ik bij een klankschaalmeditatie ben geweest, ik een aantal proeflessen yoga heb gevolgd (hatha yoga en yin yoga), ik informatie heb ingewonnen over aromatherapie en ik een cursus ademcoaching volg.

Tijdens deze activiteiten word ik me steeds bewust van het feit dat ik nog vaak gespannen en onrustig ben. Ook ben ik snel vermoeid en heb ik regelmatig hoofd- en spierpijn. Dit kon ik tijdens de stilteretraite mooi onder de loep nemen. Het kwam, na een pittige ademcoaching de avond ervoor, op het ideale moment.

Diëtistenpraktijk Renske -Mijn ervaring met stilteretraite

MIJN ERVARING MET STILTERETRAITE

De dag begon met een kop koffie of thee, waarbij we nog mochten praten. Daarna namen we allemaal plaats op een matras in een prachtige ruimte en kregen we een klankschaalmeditatie. Vanaf dat moment gingen we verder in stilte. Je had alle ruimte om te doen wat voor jou prettig voelt. Je kon slapen, mediteren, lezen, schrijven, wandelen etc. Ik had bewust geen leesboek meegenomen (later begreep ik ook van Monique dat dit ‘verboden’ is) en mijn telefoon ingeleverd bij Monique. Ik wilde geen afleiding. Wel had ik een dagboek meegenomen.

Eerst heb ik een tijdje gelegen op het matras, uitgerust en gestaard in de verte. Gewoon naar buiten kijken en verder niets. Dat is pas echt stilstaan. In mijn hectische leven maak ik daar nooit tijd voor, maar het was heel fijn. Kijken naar het bewegen van de bladeren of de vogels die rond scharrelden op een tak.

Daarna ben ik buiten gaan zitten, in het zonnetje. Daar ben ik begonnen met schrijven. Ik wilde mijn reis als ondernemer onder woorden brengen. Wat heb ik het afgelopen jaar allemaal gedaan, wat ging er goed en wat waren mijn valkuilen. Hier ben ik ’s middags nog een geruime tijd mee bezig geweest, al zittend op de dikke palletkussens op de vide (ook een prachtige plek trouwens).

SAMEN ETEN EN WANDELEN IN STILTE

Tussendoor kregen we een heerlijke vegetarische lunch, die we in stilte aten. Dit was best vreemd, want ik zat tegenover een dame en het voelt dan gek om elkaar aan te kijken en niet te praten. Op de muur achter haar was een mooie muurschildering met veel details, waardoor ik mooi wat te kijken had 😉.

Even na de lunch hebben we gezamenlijk een wandeling in de natuur van De Slangenburg gemaakt. Monique hield haar pas bewust in, zodat we letterlijk gingen vertragen. Normaal wandel ik altijd stevig door, maar dit was eigenlijk ook best fijn. Door niet te praten kon ik de natuur beter in me opnemen en stonden mijn zintuigen meer ‘open’. Het was voor de mensen die we tegen kwamen denk ik wel bijzonder: een groep vrouwen die in stilte wandelen, aangezien het meestal een kippenhok is als je een stel vrouwen bij elkaar zet.

Diëtistenpraktijk Renske -Mijn ervaring met stilteretraite

INZICHT

In deze tijd van bezinning werd me nogmaals duidelijk dat het een pittige combinatie is: een eigen onderneming en daarnaast een gezin met jonge kinderen. Wat het nog pittiger maakt, is dat ik vanuit mijn enthousiasme, impulsiviteit en perfectionisme ook heel veel extra dingen heb gedaan, die een ander waarschijnlijk niet zou doen. Ik heb ontzettend veel scholingen gevolgd, ben veel samenwerkingen aan gegaan, heb mijn website behoorlijk goed op orde (al zeg ik het zelf), heb veel advertenties geplaatst (in kranten, tijdschriften en op Facebook) en plaats veel berichten op social media. Ik reageer altijd snel op e-mails, apps en voicemails en sta altijd ‘aan’.

Dit alles heeft me veel tijd, energie en geld gekost. Ook op mijn vrije dagen zijn er weinig rustmomenten. Dit zullen ouders van jonge kinderen ook vast herkennen. Dus van opladen komt het vaak niet. Niet zo gek dus, dat ik vermoeid ben en andere klachten ervaar.

TIJD VOOR EEN OMSLAG

Het is tijd voor een omslag en hier heb ik al serieuze plannen voor gemaakt. Ik plan mezelf regelmatig 2 uur ‘vrij’ op een werkdag, om te sporten (zumba) of te wandelen in het bos. Mijn telefoon gaat vaker uit (en ik leg hem weg), ook op een werkdag, en ditzelfde geldt voor mijn e-mail. Op 1 of 2 momenten per dag zal ik mijn e-mails, apps, voicemails, social media etc. checken, telefoontjes plegen en e-mails beantwoorden en op de andere momenten ga ik gefocust zonder afleiding aan het werk. Dat gaat me veel tijd & energie schelen.

Diëtistenpraktijk Renske -Mijn ervaring met stilteretraite

Ook heb ik hulp ingeschakeld van onder andere een virtual assistent die me met meerdere taken gaat ondersteunen. Hier alleen al aan denken geeft lucht! Diana, mijn mentor, en Mariëlle, mijn ademcoach, denken daarin ook goed met me mee. Super fijn!

Daarnaast ga ik nog actiever met mijn buikademhaling en ademhalingsoefeningen aan de slag. Dit alles zal vast niet in één keer lukken, maar de intentie en de plannen zijn er. Ik ben ervan overtuigd dat ik deze omslag kan maken. Het is zo de moeite waard om meer ontspanning en rust te ervaren!

Monique, ontzettend bedankt voor deze waardevolle dag, jouw rust en de liefde die je uitstraalt. Je bent een topper!

MIJN CONCLUSIE NA DEZE ERVARING MET STILTERETRAITE

Wat ik nog wel kwijt wil is dat ik, ondanks dat ik het ondernemerschap pittig vind, ik er nog steeds erg veel voldoening uit haal en het heerlijk vind om mijn eigen koers te bepalen. Ik ben erg blij met de richting die ik op ga. Ik heb veel zin om nog meer cliënten te begeleiden naar (onder andere) meer rust en ontspanning rondom eten, hun lichaam en zichzelf, en verder aanbod te blijven ontwikkelen!

Herken je mijn struggle? Of heb jij ook weleens op stilteretraite geweest? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met stilteretraite!

Diëtistenpraktijk Renske -Mijn ervaring met stilteretraite

TERUG NAAR ALLE BERICHTEN

HOMEPAGE – PRAKTIJK RENSKE