Invloed van de dieetcultuur: drugs gebruiken om af te vallen?

Toen ik de eerste aflevering van Better Than Ever terug zag, waarin zangeres Raffaëla haar verhaal deed, schrok ik erg van wat ik hoorde. Ze vertelde over haar eetprobleem. Ze zette drugs in om af te vallen, maar ook om om te kunnen te gaan met de druk van het bekend zijn.

RTL Boulevard schrijft hier het volgende over.

“Ik denk dat het was nadat ik ooit online op een forum had gelezen: ‘Ze wordt wat molliger.’ Toen ontstond bij mij een ziek probleem. Ik ging de hele tijd in de spiegel kijken, naar mijn lichaam.” Een vriendin liet Raffaëla kennismaken met drugs, speed, omdat ze daar heel erg van af zou vallen. “Dat gebruikte ik en binnen een week was ik acht kilo afgevallen. Dat ging van kwaad tot erger”, legt ze uit.

Ook kampte de zangeres met een ernstig eetprobleem. “Op een gegeven moment snoof ik acht gram cocaïne per dag.” Dat betaalde Raffaëla allemaal met optreden. “Ik verdiende heel veel geld met optreden. Als ik had gesnoven had ik het idee dat ik het optreden weer aankon.” Zo kwam Raffaëla in een vicieuze cirkel terecht, waarin ze moest blijven optreden om haar drugsgebruik te kunnen bekostigen. “Het was bij mij ook nog zo dat ik tv-dingetjes deed. Ik heb The Voice gedaan, Beste Zangers gedaan, voorrondes songfestival gedaan. Ik kon het heel goed maskeren. Dat werd steeds erger, erger en erger tot ik heel mager was.”

INVLOED VAN DE DIEETCULTUUR

De invloed van de dieetcultuur waarin wij leven is erg groot. Het beïnvloedt het leven van veel vrouwen (en ook mannen) op een negatieve manier. Bovenstaand voorbeeld is natuurlijk een extreem voorbeeld. Echter, ik denk dat vaak wordt onderschat wat de impact van de dieetcultuur is op onze mentale en lichamelijke gezondheid.

Wist je bijvoorbeeld dat je bloeddruk en bloedglucosewaarden kunnen verhogen, omdat mensen last hebben van gewichtsstigma? En dat je dus niet zo zwart-wit kunt zeggen dat ‘overgewicht’ de oorzaak is van een hoge bloeddruk of diabetes type 2? Misschien ontstaat de hoge bloeddruk of suikerziekte wel doordat iemand lijdt onder de dieetcultuur en de manier hoe er met hem/haar wordt omgegaan?

GRATIS WEBINAR

Wil je hier nu meer over weten? Vraag dan het gratis webinar “Waarom diëten om af te vallen & de invloed van de dieetcultuur op onze mentale en lichamelijke gezondheid” aan! Dit kan via deze link.

Diëtistenpraktijk Renske - Invloed van de dieetcultuur

TERUG NAAR ALLE BERICHTEN

HOMEPAGE – PRAKTIJK RENSKE

GERELATEERDE ARTIKELEN