Effect van de dieetcultuur op een 80-jarige dame

Het effect van de dieetcultuur is enorm, en dit geldt ook voor mensen op leeftijd. Ik begeleid al geruime tijd een 80-jarige dame. Zij is bekend met verschillende lichamelijke klachten, waarvoor ze bij een specialist, fysiotherapeut en praktijkondersteuner komt.

Mevrouw ervaart daarnaast al meer dan 50 jaar een strijd met eten, haar lichaam en haar gewicht. Ze heeft dan ook veel gelijnd en gejojood en wordt hierdoor steeds zwaarder. Sinds ik gewichtsneutraal werk (nu ruim 1 jaar) neem ik haar mee in de principes van intuïtief eten. Ook moedig ik haar aan milder te worden voor zichzelf, onder andere in relatie tot eten en haar gewicht. Eén van de aandachtspunten is de wens tot afvallen loslaten. Dat is de enige manier om de strijd te kunnen staken en de gewichtstoename te kunnen stoppen.

HET EFFECT VAN DE DIEETCULTUUR

Begrijpelijkerwijs heeft ze hier veel moeite mee. Ze weegt zich wekelijks, omdat ze bang is dat ze anders de controle verliest, alles gaat eten wat los en vast zit en nog zwaarder wordt. Daarnaast eet ze kleine hoeveelheden bij de maaltijden, waardoor ze regelmatig ‘s nachts wakker wordt van de honger en niet eerder kan slapen tot ze iets gegeten heeft. Een ander gevolg is dat ze tussendoor meer ‘snaait’ dan ze zou willen. Ook al praten we hier regelmatig over, haar leven staat nog steeds grotendeels in het teken van eten en haar gewicht.

Ondanks dat haar gewicht hoogstwaarschijnlijk niet de oorzaak is van haar klachten (deze zijn mogelijk toe te schrijven aan erfelijkheid, ouderdom en slijtage), krijgt ze toch regelmatig van de specialist en de praktijkondersteuner te horen dat het toch beter is dat ze nog 5 tot 10 kilo afvalt. Want ‘dat is beter voor je gezondheid’.

Diëtistenpraktijk Renske - Effect van de dieetcultuur op een 80-jarige dame

GEWICHTSNEUTRALE BEHANDELING

Als mevrouw al voorzichtig stappen zet in intuïtief eten, dan wordt dit meteen van tafel geveegd door deze behandelaren. In plaats van te focussen op behandelingen die kunnen zorgen voor minder klachten, wordt er gefocust op gewichtsverlies. Echter, dit is een zinloze behandeling! 95 procent van de mensen die een dieet volgt komt weer aan. Dus een dieet volgen om af te vallen heeft helemaal geen zin. Mevrouw wordt hier verdrietig en gefrustreerd van en voelt zich niet serieus genomen. Dit is toch ontzettend sneu?

Als we dikkere mensen nou eens op dezelfde manier zouden gaan behandelen als dunne mensen en het gewicht eens buiten beschouwing zouden laten. Hen dezelfde medische behandeling voor zouden schrijven als dunne mensen. Dat zou veel verdriet en frustratie schelen.

Ik pleit voor een gewichtsneutrale benadering vanuit alle zorgprofessionals. Kijk breder, kijk verder dan de lichaamsomvang van je cliënt of patiënt. Waarmee help je hem of haar nou echt? Hoe kun jij bijdragen aan de kwaliteit van leven van jouw cliënt of patiënt?

MEER INFORMATIE

Kijk voor meer informatie eens op deze website. Deze bladen zijn gemaakt als een manier om gewichtsneutrale, evidence-based zorgopties te bieden voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.

Wil je meer weten over mijn aanbod of wat ik voor jou of jouw cliënten of patiënten kan betekenen? Zie: deze pagina op mijn website.

Wees welkom!

TERUG NAAR ALLE BERICHTEN

HOMEPAGE – PRAKTIJK RENSKE