Ondervoeding

Een diagnose met grote gevolgen

Ondervoeding, oftewel het binnenkrijgen van te weinig goede voedingsstoffen, brengt veel verschillende complicaties met zich mee, zoals een verminderde weerstand, spierkracht of uithoudingsvermogen. Helaas kan ondervoeding iedereen treffen en veel verschillende oorzaken hebben. Heb je de diagnose gekregen, of vermoed je dat er sprake is van ondervoeding (doordat je bijvoorbeeld onbedoeld bent afgevallen), dan is het verstandig om een diëtist in te schakelen voor een uitgebreide analyse van je huidige voedingspatroon en het opstellen van een behandelplan.

Ondervoeding: oorzaken en gevolgen

Blijf er niet te lang mee lopen

Ondervoeding ontstaat als iemand gedurende langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig is om gezond te blijven. Dit kan ontstaan doordat iemand te weinig eet, maar ook door een te groot verbruik van energie of onvoldoende opname van voedingsstoffen. Ondervoeding kan iedereen treffen, maar zie je met name bij ouderen of zieken.

Ondervoeding heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid. Het kan, ook in combinatie met een ziekte, leiden tot onder andere een verminderde spiermassa, wat weer kan leiden tot een afname van de algehele conditie en/of een verminderde hart- en longcapaciteit. Daarom is het in het geval van ondervoeding belangrijk om er zo vroeg mogelijk bij te zijn.Heb je een vermoeden dat je ondervoed bent, dan kun je het best eerst naar de huisarts om te onderzoeken of er sprake kan zijn van een lichamelijke oorzaak.

Hoe kan ik helpen?

Voor een volledig advies op maat

Bij de diagnose ondervoeding is een behandeling altijd maatwerk. Om een behandelplan op te kunnen stellen, breng ik je doelen en wensen in kaart en verzamel ik verschillende gegevens. Onder meer over je ziektegeschiedenis, medicatie, gewichtsverloop, beweging en voedingspatroon, maar ook met betrekking tot psychische en sociale factoren. Ik bereken je voeding en je behoefte. Vervolgens bespreken we samen de mogelijkheden voor het energie- en eiwitrijker maken van je voeding, rekening houdend met jouw specifieke situatie, je behandeling en/of je persoonlijke voorkeuren. Indien nodig, zetten we medische voeding in, waarvoor ik in veel gevallen een vergoeding kan regelen. Daarnaast werk ik bij ondervoeding vaak samen met bijvoorbeeld de huisarts, thuiszorg, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten.

BIVA en handknijpkrachtmeting

Tijdens de behandeling kunnen we gebruik maken van de handknijpkrachtmeting, waarbij we vooral spierkracht meten, en de bio-elektrische impedantie vectoranalyse (BIVA). De BIVA geeft inzicht in de vochtbalans en de lichaamscelmassa. Deze metingen dragen bij aan de diagnostiek en kunnen we gebruiken om resultaten goed te monitoren.

Herken je dit?

Je horloge zit losser of je broekriem moet een gaatje strakker;

De koelkast staat vol met producten die over de datum zijn of is juist erg leeg;

Je eet steeds vaker een boterham i.p.v. een warme maaltijd, want het koken kost je te veel energie;

Je hebt nergens zin meer in, alles kost veel moeite;

Je ervaart geen hongergevoel.

Dan kan het zijn dat je baat hebt bij een dieetbehandeling. Ik bespreek de mogelijkheden graag met je!

Neem contact op

Relevante scholingen

2006 Workshop Ethiek en (sonde)voeding

2008 Post HBO Sondevoeding thuis

2009 'Hulpmiddelen bij gebruik van sondevoeding'

2011 Scholingsbijeenkomsten project 'Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in de eerstelijnszorg en thuiszorg'

2013 Wintersymposium Geriatrie Achterhoek Preventie van ondervoeding bij ouderen

2014 Ondervoeding bij de geriatrische patiënt & Cater with Care

2015 Post HBO Diagnostiek & behandeling van ondervoeding

2019 Scholing Bio-impedantiemeting & handknijpkrachtmeting

Contactgegevens

Maak een afspraak

Heb je vragen of ben je benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? Vul het contactformulier in, bel of stuur een e-mail, en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Aaltenseweg 12, 7051 CM Varsseveld
06 - 434 640 00 (ook bereikbaar op WhatsApp)
info@dietistenpraktijkrenske.nl
Werkdagen: dinsdag t/m vrijdag, 9.00-12.00 en 13.00-16.00 uur

Bekijk mijn werkgebied

Bekijk de veelgestelde vragen

Bekijk mijn werkgebied

Contactformulier

Volg mij ook op social media:

Let op: Diëtistenpraktijk Renske richt zich op volwassenen en ouderen. Kinderen verwijs ik graag door naar een kinderdiëtist. Overige doelgroepen die ik graag doorverwijs naar een (gespecialiseerde) collega-diëtist zijn mensen met een allergie of intolerantie, mensen met het prikkelbare darmsyndroom die het FODMAP-beperkte dieet willen volgen of mensen die zich willen focussen op natuurvoeding, orthomoleculaire voeding of sportvoeding.

Deze mensen verwijs ik graag door: via deze link vind je een PDF met contactgegevens van gespecialiseerde collega-diëtisten uit de regio. 

Verstuur

Let op: als je gebruik maakt van het contactformulier stem je automatisch in met de privacyverklaring en algemene voorwaarden.

Op vrije dagen en in vakanties wordt de email niet gelezen en volgt er niet automatisch een afwezigheidsmelding na het invullen van het contactformulier. Bij twijfel: bel of mail even.

Bedankt voor je bericht! Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Verstuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Yes! Vanaf nu ontvang je de nieuwsbrief in je mailbox.