Kwetsbare ouderen

Gezond ouder worden: een uitdaging

Ouder worden we allemaal, maar het is de vraag hóe. Goede voeding kan hierbij een wereld van verschil maken. Gezonde voedingsstoffen en veel beweging zijn belangrijk voor het behoud van spierkracht en conditie, en dit kan op termijn weer ondersteuning bieden bij het behoud van een fit lichaam. Als diëtist kan ik helpen om problemen met voeding in kaart te brengen, en te kijken of een ander voedingspatroon verbeteringen in gang kan zetten.

Ouder worden

En het risico op ondervoeding

Gezond en fit blijven wordt moeilijker naarmate we ouder worden. De kans op beperkingen of ziektes wordt immers in de loop der jaren steeds groter. Een verminderde eetlust, moeite met kauwen of slikken of niet meer zelf kunnen koken kunnen leiden tot gewichtsverlies. Merk je veranderingen in je dagelijks leven, dan is het goed om aan de bel te trekken. Ondervoeding is namelijk een reëel risico en dat is niet wenselijk.

Uit onze voeding halen we de voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren, zoals koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Zo zijn eiwitten met name belangrijk voor het behoud van spiermassa. Krijgen we voldoende hiervan binnen (i.c.m. voldoende calorieën), dan kunnen we meestal blijven doen wat we het liefst doen. Maar is de eiwit- en energie-inname onvoldoende, dan worden we sneller moe, vermindert onze weerstand en wordt het moeilijker om te bewegen. Hierdoor komen we in een vicieuze cirkel terecht.

Hoe kan ik helpen?

voor een goede ‘oude dag’

Een dieetbehandeling is altijd maatwerk. Om een behandelplan op te kunnen stellen, breng ik je doelen en wensen in kaart en verzamel ik verschillende gegevens. Onder meer over je ziektegeschiedenis, medicatie, gewichtsverloop, beweging en voedingspatroon, maar ook met betrekking tot psychische en sociale factoren. Ik bereken je voeding en je behoefte. Vervolgens bespreken we samen de mogelijkheden voor het energie- en eiwitrijker maken van je voeding, rekening houdend met jouw specifieke situatie, je behandeling en/of je persoonlijke voorkeuren. Indien nodig, zetten we medische voeding in, waarvoor ik in veel gevallen een vergoeding kan regelen. Daarnaast werk ik bij kwetsbare ouderen vaak samen met bijvoorbeeld de huisarts, geriater, thuiszorg, trajectbegeleider dementie, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten.

BIVA en handknijpkrachtmeting

Tijdens de behandeling kunnen we gebruik maken van de handknijpkrachtmeting, waarbij we vooral spierkracht meten, en de bio-elektrische impedantie vectoranalyse (BIVA). De BIVA geeft inzicht in de vochtbalans en de lichaamscelmassa. Deze metingen dragen bij aan de diagnostiek en kunnen we gebruiken om resultaten goed te monitoren.

Herken je dit?

Je gewicht is de afgelopen tijd (onbewust) veranderd;

Je hebt een verminderde eetlust;

Je hebt klachten bij kauwen, slikken of vaak een droge mond, waardoor eten niet prettig meer is;

Je hebt snel een vol gevoel;

Bepaalde afstanden lopen of dagelijkse bezigheden gaan qua conditie en spierkracht minder makkelijk dan voorheen;

Bewegen gaat minder soepel en wondjes genezen minder snel.

Dan kan het zijn dat je baat hebt bij een dieetbehandeling. Ik bespreek de mogelijkheden graag met je!

Neem contact op

Relevante scholingen

2013 Post HBO Excellente voedingszorg voor de geriatrische cliënt

2017 Symposium Gezonder Oud Worden II

2018 Ondervoeding en spiermassa verlies bij ouderen in de transmurale zorg

Contactgegevens

Maak een afspraak

Heb je vragen of ben je benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? Vul het contactformulier in, bel of stuur een e-mail, en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Aaltenseweg 12, 7051 CM Varsseveld
06 - 434 640 00 (ook bereikbaar op WhatsApp)
info@dietistenpraktijkrenske.nl
Werkdagen: dinsdag t/m vrijdag, 9.00-12.00 en 13.00-16.00 uur

Bekijk mijn werkgebied

Bekijk de veelgestelde vragen

Bekijk mijn werkgebied

Contactformulier

Volg mij ook op social media:

Let op: Diëtistenpraktijk Renske richt zich op volwassenen en ouderen. Kinderen verwijs ik graag door naar een kinderdiëtist. Overige doelgroepen die ik graag doorverwijs naar een (gespecialiseerde) collega-diëtist zijn mensen met een allergie of intolerantie, mensen met het prikkelbare darmsyndroom die het FODMAP-beperkte dieet willen volgen of mensen die zich willen focussen op natuurvoeding, orthomoleculaire voeding of sportvoeding.

Deze mensen verwijs ik graag door: via deze link vind je een PDF met contactgegevens van gespecialiseerde collega-diëtisten uit de regio. 

Verstuur

Let op: als je gebruik maakt van het contactformulier stem je automatisch in met de privacyverklaring en algemene voorwaarden.

Op vrije dagen en in vakanties wordt de email niet gelezen en volgt er niet automatisch een afwezigheidsmelding na het invullen van het contactformulier. Bij twijfel: bel of mail even.

Bedankt voor je bericht! Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Verstuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Yes! Vanaf nu ontvang je de nieuwsbrief in je mailbox.