Mensen met kanker kunnen tegen verschillende voedingsgerelateerde problemen aan lopen, als gevolg van de ziekte zelf of de behandeling. Denk aan misselijkheid, braken, verstopping, geur- en smaakafwijkingen, maar ook ongewenste gewichtstoename. Een veelvoorkomend probleem is ongewenst gewichtsverlies, waarbij spierkracht en spiermassa vaak verloren gaan, vooral in combinatie met inactiviteit. Het verbeteren van de voedingstoestand is dan een belangrijk doel, naast specifieke training. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?
De diagnose kanker heeft waarschijnlijk veel invloed op je dagelijks leven en je mentale gezondheid. Je ondergaat behandelingen of moet aansterken voor of juist herstellen van een operatie. Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat je voedingspatroon je enorm kan ondersteunen in het proces.
Ook, of juist wanneer je kanker hebt, is het belangrijk om je lijf en geest fit te houden. Een fit lichaam heeft meer overlevingskansen en verbetert de kwaliteit van leven. Daarom is een voedingspatroon met voldoende voedingsstoffen (met name calorieën en eiwitten) voor mensen met kanker ontzettend belangrijk. Vooral eiwitten mogen hierin niet vergeten worden, omdat dit belangrijke bouwstoffen zijn voor je lichaam. Bekijk ook de relevante websites over dit onderwerp.
Bij het behandelen van mensen met kanker gaat het om heel essentiële zaken, onder andere om leven en dood. Daarbij kunnen situaties snel veranderen, en wat jij of je lichaam nodig hebt daardoor ook. Ik luister naar je wensen en samen brengen we in kaart wat in jouw situatie belangrijk is. We kijken naar het beleid van je behandelend arts en in welke fase van de ziekte je je bevindt. Onderga je op dit moment een behandeling of niet, zijn er bijwerkingen te verwachten door de behandeling of heb je last van lichamelijke klachten door de ziekte zelf? Wat zijn de vooruitzichten en staat er een operatie gepland waar we rekening mee dienen te houden?
In veel gevallen kan ik je helpen, bijvoorbeeld bij het aansterken, maar ik kan je ook adviezen geven bij andere voedingsgerelateerde problemen. We kijken continu naar je persoonlijke situatie en wensen, en ik pas mijn adviezen daar op aan. Ik werk graag samen met een oncologiefysiotherapeut. Voeding en beweging kunnen namelijk niet zonder elkaar. Zonder beweging kan met voeding geen spierbehoud of spieropbouw worden bereikt, en andersom is goede voeding met voldoende energie, eiwit en overige voedingsstoffen onmisbaar voor een optimaal trainingsresultaat. Daarnaast kan het ook wenselijk zijn om de hulp van bijv. een logopedist of ergotherapeut in te schakelen. Verder onderhoud ik, waar nodig, contact met je behandelaar (bijvoorbeeld je huisarts, oncoloog of oncologieverpleegkundige). En lukt het niet om naar de praktijk te komen, dan bezoek ik je thuis.
Kanker is heel grillig en heeft veel invloed; ik hoop dat ik, door mijn behandeling en een luisterend oor, je een beetje verlichting kan geven.
Tijdens de behandeling kunnen we gebruik maken van de handknijpkrachtmeting, waarbij we vooral spierkracht meten, en de bio-elektrische impedantie vectoranalyse (BIVA). De BIVA geeft inzicht in de vochtbalans en de lichaamscelmassa. Deze metingen dragen bij aan de diagnostiek en kunnen we gebruiken om resultaten goed te monitoren.
2015 Post HBO Voeding bij kanker
2018-2019 Leergang Voeding bij chemotherapie
2022 Themamodule Voeding bij kanker: Synergie met de patiënt
Heb je vragen of ben je benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? Vul het contactformulier in, bel of stuur een e-mail, en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Aaltenseweg 12, 7051 CM Varsseveld
06 - 434 640 00 (ook bereikbaar op WhatsApp)
info@dietistenpraktijkrenske.nl
Werkdagen: dinsdag t/m vrijdag, 9.00-12.00 en 13.00-16.00 uur
Volg mij ook op social media:
Let op: Diëtistenpraktijk Renske richt zich op volwassenen en ouderen. Kinderen verwijs ik graag door naar een kinderdiëtist. Overige doelgroepen die ik graag doorverwijs naar een (gespecialiseerde) collega-diëtist zijn mensen met een allergie of intolerantie, mensen met het prikkelbare darmsyndroom die het FODMAP-beperkte dieet willen volgen of mensen die zich willen focussen op natuurvoeding, orthomoleculaire voeding of sportvoeding.
Deze mensen verwijs ik graag door: via deze link vind je een PDF met contactgegevens van gespecialiseerde collega-diëtisten uit de regio.
Let op: als je gebruik maakt van het contactformulier stem je automatisch in met de privacyverklaring en algemene voorwaarden.
Op vrije dagen en in vakanties wordt de email niet gelezen en volgt er niet automatisch een afwezigheidsmelding na het invullen van het contactformulier. Bij twijfel: bel of mail even.
Bedankt voor je bericht! Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.