Diabetes type 2

Een ziekte om rekening mee te houden

Diabetes is een stofwisselingsziekte die zorgt voor een te hoge concentratie glucose (suiker) in het bloed. Dit kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten, aantasting van de zenuwen en/of complicaties aan de ogen en/of nieren. Heb je diabetes type 2, dan is een goed voedingspatroon essentieel. Er zijn verschillende voedingspatronen die bewezen effectief zijn. Met diabetes is heel goed te leven, maar het is wel belangrijk om bewust met voeding en leefstijl om te gaan, om complicaties op de lange termijn zoveel mogelijk te voorkomen.

Diabetes: het ziektebeeld

Leven met diabetes

Heb je diabetes type 2, dan heb je een te hoge concentratie glucose in je bloed. Glucose is een vorm van suiker, en daarom wordt diabetes in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Een te hoge concentratie aan glucose is schadelijk voor het lichaam, en kan uiteindelijk leiden tot ernstige complicaties, zoals hart- en vaatziekten, aantasting van de zenuwen en/of complicaties aan de ogen en/of nieren. Diabetes type 2 komt het meest voor bij mensen vanaf 50 jaar en is in veel gevallen erfelijk.

Diabetes type 2 ontstaat meestal heel geleidelijk, met weinig klachten. Het is een ziekte die preventief aan te pakken is wanneer je in de risicogroep valt, door gezond te leven, dus voldoende te bewegen en goed en gevarieerd te eten.

Om goed te kunnen leven met diabetes zijn er verschillende voedingspatronen die bewezen effectief zijn. Denk hierbij aan een koolhydraatbeperking of traditioneel mediterraan eten. Dit betekent bijvoorbeeld veel plantaardige en weinig beperkte voedingsmiddelen, beperkte hoeveelheid zoetigheid, onverzadigde verzuren, geringe hoeveelheid zuivel, weinig rood vlees en eieren, redelijk veel vis en kruiden in plaats van zout. Naast voeding is veel bewegen, voldoende ontspanning en genoeg slaap ook van belang voor mensen met diabetes.

Hoe kan ik helpen?

Samen gaan voor een gezond eetpatroon

Ook bij mensen met diabetes werk ik gewichtsneutraal. Dat wil zeggen dat er geen focus ligt op het streven naar gewichtsverlies. De methodiek die ik in mijn praktijk toepas, is gebaseerd op intuïtief eten. Dit betekent geen dieet vol regels, maar leren om een gezonde relatie op te bouwen met eten. Dit is belangrijk, omdat het principe 'diëten om af te vallen' bij de meeste mensen niet werkt. Van de mensen die een lijnpoging heeft gedaan, zit namelijk 80 tot 95 procent na 5 jaar weer op hetzelfde gewicht als vóór die tijd (of wegen zelfs meer). Het gevolg? Jojoën, een verstoorde relatie met eten en bovendien een gevecht zonder eind. Bij iedere nieuwe lijnpoging wordt het lastiger om gewicht te verliezen - je streeft iets na wat waarschijnlijk niet haalbaar is. Bovendien kan een verhoogde bloedglucosespiegel een negatief gevolg zijn van gewichtsstigma. Alle reden dus om gewichtsneutraal te werken.

Om een goed beeld te krijgen van je huidige eetpatroon, vul je een aantal dagen een eetdagboek in. Gebruik je insuline, dan is het ook handig om een aantal keren per dag je bloedglucosewaarden te meten. Deze noteer je in het eetverslag, naast de hoeveelheden insuline die toegediend zijn. We bespreken samen de bevindingen en kijken naar welk voedingspatroon bij jou past. Hierbij houden we rekening met onder andere jouw specifieke situatie, benadeling en/of persoonlijke voorkeuren.

In de begeleiding focussen we ons op gedragsdoelen in plaats van resultaatdoelen. Voorbeelden van gedragsdoelen zijn: vaker kauwen, eten aan tafel zonder afleiding, meer groenten eten, water in plaats van frisdrank drinken, twee keer per week een lunchwandeling maken etc.  

Vaak is het mogelijk om dieetadvisering vergoed te krijgen via de ketenzorg diabetes. Overleg dit met je huisarts of praktijkondersteuner.

Relevante scholingen

2012 Post HBO studiedag Diabetes voor diëtisten

2022 Post HBO Voeding en diabetes

Contactgegevens

Maak een afspraak

Heb je vragen of ben je benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? Vul het contactformulier in, bel of stuur een e-mail, en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Aaltenseweg 12, 7051 CM Varsseveld
06 - 434 640 00 (ook bereikbaar op WhatsApp)
info@dietistenpraktijkrenske.nl
Werkdagen: dinsdag t/m vrijdag, 9.00-12.00 en 13.00-16.00 uur

Bekijk mijn werkgebied

Bekijk de veelgestelde vragen

Bekijk mijn werkgebied

Contactformulier

Volg mij ook op social media:

Let op: Diëtistenpraktijk Renske richt zich op volwassenen en ouderen. Kinderen verwijs ik graag door naar een kinderdiëtist. Overige doelgroepen die ik graag doorverwijs naar een (gespecialiseerde) collega-diëtist zijn mensen met een allergie of intolerantie, mensen met het prikkelbare darmsyndroom die het FODMAP-beperkte dieet willen volgen of mensen die zich willen focussen op natuurvoeding, orthomoleculaire voeding of sportvoeding.

Deze mensen verwijs ik graag door: via deze link vind je een PDF met contactgegevens van gespecialiseerde collega-diëtisten uit de regio. 

Verstuur

Let op: als je gebruik maakt van het contactformulier stem je automatisch in met de privacyverklaring en algemene voorwaarden.

Op vrije dagen en in vakanties wordt de email niet gelezen en volgt er niet automatisch een afwezigheidsmelding na het invullen van het contactformulier. Bij twijfel: bel of mail even.

Bedankt voor je bericht! Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Verstuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Yes! Vanaf nu ontvang je de nieuwsbrief in je mailbox.