COPD

En de gevolgen voor je hele lijf

COPD is een longziekte, maar heeft gevolgen voor je hele lijf. Doordat je longen zijn beschadigd, nemen ze minder zuurstof op en gaat ademhalen moeilijker. Hierdoor heb je meer behoefte aan energie dan normaal, en hierdoor verbrand je dus ook meer calorieën. Heb je COPD en merk je dat je minder spierkracht hebt en/of is je gewicht veranderd, dan is het wellicht een goed idee om je voedingspatroon goed onder de loep te nemen.

COPD en gewichtsverlies

Een logisch gevolg

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Zoals de term al aangeeft is het een longziekte. Je longen kunnen niet zorgen voor een goede ademhaling doordat ze zijn beschadigd. Ademen is moeilijker en hierdoor heb je minder energie. Dit merk je in je dagelijks leven: traplopen, bewegen, wandelen, koken, boodschappen doen of je aankleden gaat moeilijker. Je kunt benauwd worden, slijm ophoesten en regelmatig kortademig zijn. Als dit alles gepaard gaat met gewichtsverlies, heeft de ziekte dus niet alleen invloed op je ademhalingsstelsel, maar op je hele lijf.

Heb je COPD en merk je dat de ziekte je belemmert in het dagelijks leven of dat je steeds meer gewicht verliest? Dan kan het zijn dat je spiermassa is afgenomen. Het is dan belangrijk om extra eiwitten en/of extra calorieën tot je te nemen, én voldoende te bewegen. Ik kan je helpen bij het optimaliseren van je voeding, met als doel het behoud of het verbeteren van je spiermassa. 

Hoe kan ik helpen?

Advies en begeleiding op maat

Een dieetbehandeling bij COPD is altijd maatwerk. Om een behandelplan op te kunnen stellen, breng ik je doelen en wensen in kaart en verzamel ik verschillende gegevens. Onder meer over je ziektegeschiedenis, medicatie, gewichtsverloop, beweging en voedingspatroon, maar ook met betrekking tot psychische en sociale factoren. Ik bereken je voeding en je behoefte. Vervolgens bespreken we samen de mogelijkheden voor het energie- en eiwitrijker maken van je voeding, rekening houdend met jouw specifieke situatie, je behandeling en/of je persoonlijke voorkeuren. Indien nodig, zetten we medische voeding in, waarvoor ik in veel gevallen een vergoeding kan regelen. Daarnaast werk ik bij COPD vaak samen met bijvoorbeeld de huisarts, longarts, longverpleegkundige, thuiszorg, fysiotherapeuten en ergotherapeuten.

Vaak is het mogelijk om dieetadvisering vergoed te krijgen via de ketenzorg COPD. Overleg dit met je huisarts of praktijkondersteuner.

BIVA en handknijpkrachtmeting

Tijdens de behandeling kunnen we gebruik maken van de handknijpkrachtmeting, waarbij we vooral spierkracht meten, en de bio-elektrische impedantie vectoranalyse (BIVA). De BIVA geeft inzicht in de vochtbalans en de lichaamscelmassa. Deze metingen dragen bij aan de diagnostiek en kunnen we gebruiken om resultaten goed te monitoren.

Relevante scholingen

2013 Post HBO COPD in de eerste lijn

Contactgegevens

Maak een afspraak

Heb je vragen of ben je benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? Vul het contactformulier in, bel of stuur een e-mail, en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Aaltenseweg 12, 7051 CM Varsseveld
06 - 434 640 00 (ook bereikbaar op WhatsApp)
info@dietistenpraktijkrenske.nl
Werkdagen: dinsdag t/m vrijdag, 9.00-12.00 en 13.00-16.00 uur

Bekijk mijn werkgebied

Bekijk de veelgestelde vragen

Bekijk mijn werkgebied

Contactformulier

Volg mij ook op social media:

Let op: Diëtistenpraktijk Renske richt zich op volwassenen en ouderen. Kinderen verwijs ik graag door naar een kinderdiëtist. Overige doelgroepen die ik graag doorverwijs naar een (gespecialiseerde) collega-diëtist zijn mensen met een allergie of intolerantie, mensen met het prikkelbare darmsyndroom die het FODMAP-beperkte dieet willen volgen of mensen die zich willen focussen op natuurvoeding, orthomoleculaire voeding of sportvoeding.

Deze mensen verwijs ik graag door: via deze link vind je een PDF met contactgegevens van gespecialiseerde collega-diëtisten uit de regio. 

Verstuur

Let op: als je gebruik maakt van het contactformulier stem je automatisch in met de privacyverklaring en algemene voorwaarden.

Op vrije dagen en in vakanties wordt de email niet gelezen en volgt er niet automatisch een afwezigheidsmelding na het invullen van het contactformulier. Bij twijfel: bel of mail even.

Bedankt voor je bericht! Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Verstuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Yes! Vanaf nu ontvang je de nieuwsbrief in je mailbox.