Diëtist gespecialiseerd in kanker: Mijn werkwijze

Onlangs bezocht ik het mini-symposium “Samen beslissen” in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, om mijn kennis over cliënten met kanker te verdiepen. Als diëtist gespecialiseerd in kanker vind ik het belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen.

MINI-SYMPOSIUM ‘SAMEN BESLISSEN’ STREEKZIEKENHUIS KONINGIN BEATRIX

Het mini-symposium ‘Samen beslissen’ vond plaats op donderdag 23 maart in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Dit symposium werd georganiseerd door het Oncologie Zorgnetwerk Achterhoek in samenwerking met het SKB. Samen met collega-diëtist Yvonne Schuurman (Yvonne heeft een eigen praktijk in Lichtenvoorde en Groenlo) ging ik erheen. Altijd gezellig om samen met een collega op pad te gaan!

Het was een waardevolle middag. Er waren presentaties over het belang van goede voeding bij kanker (door Mariska Tuinte, diëtist bij Juce), bewegen bij kanker en psychosociale zorg bij kanker. De folders “Bewegen bij kanker”, “Voeding bij borstkanker” en “Psychosociale zorg bij kanker” werden gepresenteerd en deze zullen binnenkort ook beschikbaar zijn via de websites van Oncologienetwerken Achterhoek en het SKB.

Daarna werden we onderverdeeld in groepen, waarbij we samen bepaalde onderwerpen bespraken. Dit ging onder andere over:

  • Hoe je de juiste behandelaar kunt vinden voor de cliënt (waarbij je goed kijkt naar wat iemand nodig heeft);
  • Hoe je samen met de cliënt kunt beslissen over de behandeling en wat je wel/niet doet;
  • Tegen welke obstakels we aan lopen in de zorg (bijv. ethische dilemma’s);
  • Wie er kan fungeren als casemanager/spin in het web. Een oncologieverpleegkundige of mammacare verpleegkundige zou bijvoorbeeld deze rol op zich kunnen nemen.

Verder werd Siilo genoemd als fijn beveiligd communicatiemiddel, voor korte lijntjes en snel contact.

En wat verder nog heel leuk was: ik kwam in gesprek met Nicole Maas, logopedist in Lichtenvoorde. Zij vertelde dat ze in Varsseveld bij huisartsenpraktijk Oosterloo spreekuur gaat houden voor o.a. oncologiepatiënten. Het lijkt ons erg leuk om samen te gaan werken. De eerste lijntjes zijn gelegd. Wordt vervolgd!

DIËTIST GESPECIALISEERD IN KANKER

Als cliënten met kanker bij mij komen, dan breng ik de voedingstoestand in kaart. We bespreken de huidige voedingsintake en de gebruikelijke voedingsintake. Ik bereken de voeding (m.n. gericht op eiwitten en calorieën) en de energie- en eiwitbehoefte. Daarnaast meet ik de handknijpkracht, zodat ik iets kan zeggen over de spierkracht. Ook doe ik een BIVA-meting, zodat ik meer weet over de spier- en vochtmassa.

Aan de hand hiervan geef ik dieetadviezen, vaak energie- en eiwitverrijkt, maar dit kan per kankersoort anders zijn. Ook wordt de volwaardigheid van de voeding (kwaliteit van de voeding) in de gaten gehouden. Wanneer er vragen zijn over bijvoorbeeld het gebruik van supplementen of kruidenpreparaten, dan bespreken we dit ook. Hierbij maak ik gebruik van deze website als bron. Aan de hand van de soort behandeling die de cliënt krijgt, kunnen we een inschatting maken van de voedingsgerelateerde problemen die te verwachten zijn en welke dieetadviezen dan kunnen helpen.

Diëtistenpraktijk Renske - Diëtist gespecialiseerd in kanker

Ik adviseer cliënten altijd om contact op te nemen met een oncologiefysiotherapeut, om heel gericht met de spierkracht en -massa aan de slag te kunnen gaan (alleen extra eiwitten en calorieën, zonder het gebruik van de spieren, resulteert in extra vetmassa en niet in extra spiermassa en dat is wat we willen).

TERUG NAAR ALLE BERICHTEN

HOMEPAGE – DIËTISTENPRAKTIJK RENSKE

GERELATEERDE ARTIKELEN