Met toestemming van de cliënt deel ik graag deze casus met jullie.
Het gaat om een dame van 86 jaar. Zij is door de praktijkondersteuner verwezen via de ketenzorg diabetes, in verband met recente diagnose diabetes mellitus type 2.
Het viel me bij de intake op dat mevrouw best weinig at en dit weet ze aan een verminderde eetlust. Dat is iets wat vaker voorkomt bij kwetsbare ouderen. Bij deze dame was de eetlust nog verder verminderd sinds de diagnose diabetes mellitus, en ze kreeg daarnaast ook diarreeklachten. Mevrouw had metformine gekregen (een medicijn voor diabetes) en een bijwerking daarvan kan diarree zijn.
Ze was de afgelopen jaren in totaal 11 kilo afgevallen, van 75 kilo naar 64 kilo.
Omdat ik me afvroeg hoe het met de voedingstoestand van mevrouw gesteld was, heb ik haar energie- en eiwitbehoefte berekend. Hieruit bleek dat mevrouw dagelijks ongeveer 350 calorieën en 15 gram eiwit te weinig binnen kreeg.
Ik heb, met toestemming van mevrouw, contact gezocht met de praktijkondersteuner en bovenstaande besproken, omdat ik me toch wat zorgen maakte om haar voedingstoestand. Diarree kan daar bovendien een negatief effect op hebben. De praktijkondersteuner heeft snel gereageerd en mevrouw geadviseerd de metformine af te bouwen en ter aanvulling gliclazide te gebruiken.
De diarreeklachten zijn hierdoor verdwenen. De eetlust is helaas nog niet veel veranderd. Wel zijn de bloedglucosewaarden prachtig gedaald tot nuchter 6,1, in plaats van nuchter 6,3. Het gewicht is met 1 kilo toegenomen tot 65 kilo.
Handknijpkracht bleek laag normaal (nog net goed) en de BIVA gaf een gemiddelde spiermassa aan en een normale vochttoestand. Deze uitslagen vielen gelukkig mee.
Mijn advies was: zo doorgaan, maar wees alert op de voeding. Adviezen wat betreft energie- en eiwitverrijkte producten zijn bovendien besproken. Verder is de inzet van fysiotherapie besproken, maar dit vond mevrouw zelf nog niet nodig.
In februari komt ze terug op het spreekuur, dan gaan we nogmaals de handknijpkrachtmeting en BIVA-meting doen.
CONCLUSIE
Met deze blog wil ik het belang van een goede samenwerking benadrukken. Dit is vooral belangrijk bij kwetsbare ouderen, waarbij vaak meerdere factoren spelen waar rekening mee gehouden moet worden.